ΝΑΤΟ – Ρωσία: Δεν είναι μπλόφα οι απειλές για χρήση πυρηνικών λέει ο Μεντβέντεφ – Μήνυμα Στόλτενμπεργκ για στήριξη της Ουκρανίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα. «Πρόκειται για θέμα τήρησης του διεθνούς δικαίου – του δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τον οποίο «η Ρωσία έχει επιτεθεί στην Ουκρανία, η οποία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και με επίθεση σε στρατιωτικούς νόμιμους στόχους εντός της Ρωσίας».

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ως προς τις απειλές που αποτελούν μέρος των προσπαθειών του Ρώσου προέδρου να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε το ΝΑΤΟ να μην συρθεί στον πόλεμο»

«Σε μια μεγάλη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπως το Χάρκοβο το δικαίωμα στην άμυνα σημαίνει επίσης να εμποδίζονται οι ρουκέτες να πλήττουν σχολεία, νοσοκομεία ή σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας οι υπουργοί Εξωτερικών των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα κάνουν ,ότι χρειάζεται για να μην συρθεί στον πόλεμο το ΝΑΤΟ αλλά και να ενισχυθεί η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται και Αμερικανούς αξιωματούχους ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.

Υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία ο Στόλτενμπεργκ

«Η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξε νέο μέτωπο πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.

«Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ολλανδία, προσφέρουν ήδη όπλα στην Ουκρανία χωρίς κανέναν περιορισμό στη χρήση τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ αυτού, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πλήττει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Από την άλλη, η Γερμανία εξακολουθεί να μην επιθυμεί να επιτρέψει τη χρήση όπλων που παρέχει στην Ουκρανία για πλήγματα ενός της Ρωσίας. Εξάλλου αρνείται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus, παρά την επιμονή της Ουκρανίας.

Η Τσεχία θα επιδιώξει κάποια στιγμή περισσότερες συνεισφορές στην πρωτοβουλία της να εξασφαλίσει προμήθειες πυρομαχικών για την Ουκρανία από διάφορες χώρες του κόσμου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία.

Η Πράγα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει συνεισφορές άνω του 1,6 δισεκ. ευρώ και ότι θα μπορούσε να καλύψει μισό εκατομμύριο οβίδες φέτος για την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του ετοιμάζει αυτή τη στιγμή το 45ο πακέτο της με βοήθεια για την Ουκρανία «που έχει συνεισφέρει μόνο σε στρατιωτική βοήθεια γύρω στα 4 δισεκ. ευρώ».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στη Σουηδία για να απευθύνει έκκληση στους συμμάχους της χώρας του στη βόρεια Ευρώπη να στείλουν περισσότερα όπλα στον μαχόμενο στρατό του.”Σήμερα βρίσκομαι στη Στοκχόλμη για την τρίτη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Βόρειας Ευρώπης. Οι κορυφαίες προτεραιότητές μας είναι να διασφαλίσουμε περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία, κοινά έργα αμυντικής βιομηχανίας και όπλα για τους πολεμιστές μας

«Οι απειλές της Μόσχας δεν είναι μπλόφα»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι “κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο”.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι σχεδιάζεται η παροχή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία».

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν εντείνει τις εκκλήσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση να επιτρέψει στις δυνάμεις τους να αμυνθούν από επιθέσεις που προέρχονται από ρωσικό έδαφος. Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από τα ρωσικά σύνορα.