ΝΑΤΟ: Συμφωνία για διάδρομο μεταφοράς στρατευμάτων μεταξύ Νορβηγίας, Σουηδίας και Φιλανδίας για την ασφάλεια των βορείων περιοχών  

Η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν την Πέμπτη να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο βόρειο τμήμα των τριών χωρών, όλες μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την EFE.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού από τα λιμάνια της Νορβηγίας προς τα δύο γειτονικά κράτη.

«Τώρα που είμαστε όλοι μέλη του ΝΑΤΟ, μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα της άμυνας με εντελώς διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Jonas Gahr Store, σε συνέντευξη Τύπου στη Bodo (βόρεια Νορβηγία).

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε ότι μια «αξιόπιστη» άμυνα στο βορρά είναι «ουσιώδης» για την ασφάλεια της σκανδιναβικής περιοχής και τόνισε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα.

Πριν σκεφτόμασταν τον άξονα Βορρά-Νότου όταν σχεδιάζαμε τη μεταφορά εξοπλισμού και στρατιωτικού προσωπικού. Τώρα κοιτάμε περισσότερο προς την κατεύθυνση δύσης-ανατολής. Η εθνική υποδομή πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ΝΑΤΟ να μετακινήσει στρατεύματα πέρα ​​από τα σύνορα των χωρών », είπε.

Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών, σε συνεργασία με πολιτικούς παράγοντες, θα πρέπει να εντοπίσουν πιθανά εμπόδια, να ενημερώσουν τους κανονισμούς και τους νόμους και να επενδύσουν στην απαραίτητη υποδομή για να εξασφαλίσουν ταχεία και αποτελεσματική κινητοποίηση, ανέφερε η νορβηγική κυβέρνηση σε δήλωση.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου του Store με τον Σουηδό ομόλογό του, Ulf Kristersson, και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Alexander Stubb.

Εάν υπήρχε αποκλεισμός στη Βαλτική Θάλασσα, η μόνη μας διαδρομή θα ήταν μέσω της Σουηδίας και της Νορβηγίας“, ανέφερε ο Stubb.

Οι τρεις ηγέτες πραγματοποίησαν μια μίνι σύνοδο κορυφής από την Τετάρτη έως την Πέμπτη για να μελετήσουν πώς να ενισχύσουν την κοινή άμυνα.

Η Νορβηγία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν να τερματίσουν δύο αιώνες στρατιωτικής ουδετερότητας και να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έτσι, η Φινλανδία προσχώρησε επίσημα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία το Απρίλιος 2023 και Σουηδία τον Μάρτιο του 2024.

Agerpres.ro