Οι ιταλικές αρχές αναζητούν όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στην τραγωδία με τη βύθιση της πολυτελούς θαλαμηγού κοντά στο Παλέρμο. Αν και άνοιξε η έρευνα για ανθρωποκτονία, οι ειδικοί δηλώνουν πως το καιρικό φαινόμενο «downburst» μπορεί να βύθισε το σκάφος.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ένας υδροστρόβιλος – ουσιαστικά ένας ανεμοστρόβιλος πάνω από τη θάλασσα – προκάλεσε το περιστατικό.

Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να προκλήθηκε από ένα downburst – έναν τοπικό θυελλώδη άνεμο που συνδέεται με καταιγίδες.

Τι είναι το «downburst»;

Οι καταιγίδες είναι ισχυρά και πολύπλοκα φαινόμενα, με τον αέρα μέσα σε σύννεφο καταιγίδας να κινείται ταχύτατα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Το φαινόμενο downburst συμβαίνει όταν ο αέρας πέφτει προς τα κάτω από τη βάση του σύννεφου – συχνά σε συνδυασμό με μια βροχόπτωση – δημιουργώντας μια ισχυρή ριπή ανέμου που φυσάει προς το έδαφος.

Όταν προσκρούει σε μια επιφάνεια, ο άνεμος εξαπλώνεται, φυσώντας απρόβλεπτα προς τα έξω. Οι άνεμοι που συνδέονται με τις καταιγίδες μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 160 χιλιομέτρων/ώρα. Τείνουν να είναι αρκετά βραχύβιοι, συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις αερομεταφορές έχοντας προκαλέσει πολλά αεροπορικά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των ετών. Ωστόσο, ο κίνδυνος τείνει να προβλέπεται καλά από τους μετεωρολόγους, βοηθώντας τους πιλότους να τις αποφεύγουν.

Πηγή: BBC