Η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επισημοποιήσει τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριου Σαλμά, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να παραπέμψει τον Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας, δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, με το κόμμα να επικαλείται «αντικοινοβουλευτική και αντικομματική συμπεριφορά» του βουλευτή, καθώς και τις «επαναλαμβανόμενες κατηγορίες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία».

Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη συμμετοχή του Σαλμά στην ερώτηση των «11» βουλευτών σχετικά με το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, αλλά και τις δηλώσεις του σχετικά με φωτογραφικούς διαγωνισμούς στα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Σαλμά ενίσχυσαν την ένταση εντός του κόμματος, ενώ η συμμετοχή του σε επαναλαμβανόμενες κριτικές προς την κυβέρνηση, όπως αυτή που έκανε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές, κλιμάκωσαν τη διαφωνία με την ηγεσία.

Η ΝΔ τονίζει ότι η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών από τον Σαλμά, χωρίς προσκόμιση αποδείξεων, είναι αντίθετη με τις αξίες της παράταξης, προσθέτοντας πως τέτοιες συμπεριφορές «είναι ανεπίτρεπτες και ύποπτες». Η διαγραφή του αναμένεται να αποδυναμώσει την κίνηση των «11», καθώς είναι απίθανο άλλοι βουλευτές της ΝΔ να συνυπογράψουν ερωτήσεις με έναν διαγραμμένο συνάδελφό τους.

Παρά την επιδείνωση της κατάστασης για τον Σαλμά, η ηγεσία της ΝΔ επιδεικνύει ισχύ, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα κακοφωνίας. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες ότι η κίνηση αυτή δεν θα κατευνάσει πλήρως τις ανησυχίες ορισμένων βουλευτών που αισθάνονται πολιτικά περιθωριοποιημένοι.