Νέα δεδομένα για τα στεγαστικά δάνεια με την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου»

Τη δυνατότητα δανειοδότησης με πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού θα δώσει σε δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες η αναβίωση του προγράμματος “Σπίτι μου”. Αυτό θα σημαίνει και δυνατότητα μικρής δόσης στεγαστικού δανείου.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
Χωρίς επιδότηση
Κυμαινόμενο επιτόκιο: 4,5-5%
Σταθερό επιτόκιο: 3-4%
Επιδοτούμενο επιτόκιο: 1,2-1,5%

ΔΟΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»
(για δάνειο 150.000 €)
Με επιδότηση 490 €
Χωρίς επιδότηση 770 €
Διαφορά 280 €

Μπορεί η μείωση του ευρωεπιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτήν την εβδομάδα να θεωρείται σχεδόν δεδομένη και να έχει προεξοφληθεί σε έναν σημαντικό βαθμό από επενδυτές και αγορές ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα έχει να κάνει με τις μελλοντικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης από τον Ιούλιο και μετά και μάλιστα αυτές δείχνουν τα σχετίζονται και με πολιτικές εξελίξεις ενόψει ευρωεκλογών αλλά και με τις γεωπολιτικές εντάσεις που δημιουργούν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.

Αυξημένη μοριοδότηση προβλέπεται φέτος για εργαζόμενους και ανέργους που δεν είχαν λάβει στο παρελθόν επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού από την ΔΥΠΑ καθώς επίσης για εκείνους που έμειναν εκτός από τα δύο τελευταία προγράμματα λόγω μοριοδότησης. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και η σχετική προθεσμία λήγει στις 9 Ιουνίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΥΠΑ
ΑΦΜ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
0 3/6 (ώρα 18.00) & 4/6
1 5/6 & 6/6
2,3,4 7/6
4,5,6 8/6
7,8,9 9/6

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΥΠΑ
Διανυκτερεύσεις
*έως 6 με μικρή ιδιωτική συμμετοχή
*έως 10 δωρεάν: Λέρος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος
*έως 12 δωρεάν: Β. Εύβοια, Έβρος, Θεσσαλία (πλην Σποράδων)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΥΠΑ
4μελής οικογένεια
12 διανυκτερεύσεις σε 4*ξενοδοχείο Β.Εύβοια
Επιδότηση 2.688 ευρώ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΥΠΑ
Επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
Συμμετοχή δικαιούχων 25%
(πολύτεκνοι 20% – ΑΜΕΑ μηδενική)

Την κρισιμότητα της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων που είναι το ζητούμενο για σωστές συνεργασίες αλλά και την προώθηση των επενδύσεων επισήμαναν κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι της ICAP CRIEF σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Βαλέριας Δολαψάκη

Την παράταση του πλαφόν στην παραγωγή έως και το 2025 αποφάσισαν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, καθώς ο οργανισμός επιδιώκει να στηρίξει την αγορά εν μέσω ανησυχιών για την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, τα υψηλά επιτόκια και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την παραγωγή των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ+ έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από βαθιές μειώσεις της παραγωγής από τα τέλη του 2022.
Στην παρούσα στιγμή μειώνουν την παραγωγή τους κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΟΠΕΚ+
5,86 εκατ. βαρέλια/ημερησίως
5,7% της παγκόσμιας παραγωγής
Πηγή: OPEC+
Οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» εξακολουθούν να επιδεικνύουν σταθεροποιητικές τάσεις και να κινούνται το μεν αμερικανικό αργό στα 77 δολάρια ανά βαρέλι το δε ευρωπαϊκό Μπρεντ στα 80 δολάρια.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΑΡΓΟ: 77 ΔΟΛΑΡΙΑ/ΒΑΡΕΛΙ
ΜΠΡΕΝΤ: 81 ΔΟΛΑΡΙΑ/ ΒΑΡΕΛΙ
ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: +6%

Και αν και παραμένουν αυξημένες περίπου κατά 6% σε ετήσια βάση ωστόσο βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα που επιθυμούν πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ για να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters. Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα, έχουν επηρεάσει τις τιμές παράλληλα με την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν εκ νέου στην επόμενη συνάντηση των μελών του οργανισμού την 1η Δεκεμβρίου 2024.