Νέα μέτρα στη Γαλλία για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

Μετά από την πρόσφατη απαγόρευση παρουσίας οπαδών των φιλοξενούμενων ομάδων στα γήπεδα της Ligue 1 και της Ligue 2, η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέα Καστέρα, ανακοίνωσε ισχυρά μέτρα για την ασφάλεια στα γήπεδα μέχρι τον Ιανουάριο.

Τα επεισόδια που συνέβησαν πριν την αναμέτρηση της Ligue 1 ανάμεσα σε Μαρσέιγ και Λιόν (29/10), με την επίθεση που δέχθηκε το πούλμαν των φιλοξενούμενων από οπαδούς των γηπεδούχων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό στο μάτι του τότε τεχνικού της “ΟΛ”, Φάμπιο Γκρόσο, αποτέλεσαν την αφορμή για τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της οπαδικής βίας από τη γαλλική κυβέρνηση.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η υπουργός Αθλητισμού, Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουντέα Καστέρα, ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Στην λύση που θέλουμε να οικοδομήσουμε, πριν από την επανέναρξη του πρωταθλήματος στις αρχές Ιανουαρίου, πρέπει να πάρουμε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία. Το κράτος συνεργάσθηκε τόσο διυπουργικά, όσο και με τη Football League, καθώς και με έναν συγκεκριμένο αριθμό συλλόγων, για να προσπαθήσει να προτείνει ένα σύνολο μέτρων. 

Ένα πρώτο μέτρο που πρόκειται να λάβουμε είναι η υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του κράτους και της LFP, προκειμένου να διευκρινισθούν οι ευθύνες του καθενός. Παράλληλα, θα υπενθυμίσουμε τις ποινές στις οποίες εκτίθενται όσοι διαπράττουν αδικήματα ή εγκλήματα. Μιλάμε για δικαστικές απαγορεύσεις στα γήπεδα, που ισχύουν για έως και πέντε χρόνια και έχουμε την δυνατότητα να τις συστηματοποιήσουμε. Μπορεί να υπάρξει και αφαίρεση βαθμών εάν υπάρχουν παραβιάσεις. Αυτή είναι και η αίσθηση λογοδοσίας που ζητά ο Βενσάν Λαμπρίν (σ.σ. πρόεδρος της γαλλικής λίγκας) και έχει αρχίσει να οικοδομεί σε πλήρη διαφάνεια με τους συλλόγους».

Πηγή: ertsports.gr