Νεπάλ: Τόνοι σκουπιδιών, σκελετοί και πτώματα στις κορυφές των Ιμαλαΐων  

Ο στρατός του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι εφέτος έχουν απομακρύνει 11 τόνους απορριμμάτων από τις κορυφές του Everest, του Nuptse και του Lhotse, ενώ ανασύρθηκαν επίσης τέσσερα πτώματα και ένας σκελετός.

Σύμφωνα με τα νέα των «The Himalayan Times», πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος καθαρισμός αρκετών βουνών στα Ιμαλάια, μεταξύ των οποίων και το Έβερεστ, το ψηλότερο βουνό στον κόσμο.

Στην ανακοίνωση του στρατού του Νεπάλ, αναφέρεται ότι χρειάστηκαν 55 ημέρες για να περισυλλέξουν τα σκουπίδια και τα πτώματα από τα βουνά Έβερεστ, Νούπτσε και Λχότσε στα Ιμαλάια, ενώ έχουν βρεθεί τέσσερα πτώματα και ένας σκελετός. Επίσης υπογραμμίζετε ότι μέσα σε πέντε χρόνια συλλέχτηκαν  από τα βουνά συνολικά 119 τόνοι απορριμμάτων, 14 πτώματα και αρκετοί σκελετοί.

Ο Διευθυντής Ορειβασίας στο Τμήμα Τουρισμού του Νεπάλ, Rakesh Gurung, δήλωσε στο BBC, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ομάδα ορειβατών για την παρακολούθηση των σκουπιδιών και να βάλει περισσότερα χρήματα για τη συλλογή τους στο μέλλον.

Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να μειωθεί ο αριθμός των ορειβατών που προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στο βουνό και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επισκεπτών.

Υπολογίζεται ότι στο Έβερεστ υπάρχουν περισσότεροι από 50 τόνοι απορριμμάτων και περισσότερα από 200 πτώματα.