Νευρικότητα και διακυμάνσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (13/6) οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν αρνητικά στο ενδεχόμενο μίας μείωσης επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ παραμένουν σε επαγρύπνηση για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.

Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «μυωπική συμπεριφορά» των ηγεσιών, οι οποίες καλούνται να αξιοποιήσουν όλο το οπλοστάσιό τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Ο Νότος θα έχει μεγαλύτερο κόστος από τον Βορά, γι΄ αυτό πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι κινδύνων» είπε. Συμπλήρωσε δε, ότι «η ΤτΕ είναι η πρώτη Τράπεζα στον Κόσμο που άρχισε να ασχολείται με ζητήματα κλιματικής αλλαγής ήδη από το 2009».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, ενώ γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα επιπλέον μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού» ανέφερε για την ακρίβεια, προαναγγέλλοντας πως η ΤτΕ, το ερχόμενο διάστημα, θα παρουσιάσει μελέτη για τις αιτίες των ανατιμήσεων.

Για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επεσήμανε πως είναι εξασφαλισμένη εφόσον τρέξει η ανάπτυξη και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% τα επόμενα χρόνια.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει απώλειες κατά 1,21%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 1,39%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,89%, το Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,22% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,49%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπου 85 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1438,44 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 0,88%.

Ομόλογα

Μετά τη χθεσινή «βουτιά», ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,54%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,17%. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξάνεται κατά 5 bps στο 3,97%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται υψηλότερα κατά 4 μονάδες, στο 3,35%, όπως και της Πορτογαλίας που κυμαίνεται στο 3,20% με άνοδο της απόδοσης κατά 3 bps, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,65%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες κατά 0,84%, στα 77,83 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη πτώση 0,69%, βρίσκεται στα $ 82,03.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0785 δολ./ευρώ και με το ιαπωνικό ανέρχεται στα 157,22 γιεν/δολ.

Πτωτικά κινείται ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου να διαπραγματεύονται στα 2335,10 δολ./ουγκιά. Σε καθοδική πορεία και το ασήμι, που υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια ανά ουγκιά.