Νομικοί για την υπόθεση Λύτρα: Πρέπει να υπάρχει ισονομία και έγκαιρη επιστημονική παρέμβαση

«Επί σειρά ετών τουλάχιστον την τελευταία διετία, τόσο η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όσο και ο ίδιος ως Δικηγορικός Σύλλογος, επισημαίνει και προσπαθεί να αναδείξει τα θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με τελευταίο ένα ψήφισμα το οποίο κατετέθη μετά τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει για άλλη μια φορά ό,τι υπάρχει πρόβλημα σημαντικό και αναδεικνύει στο δημόσιο διάλογο ό,τι πρέπει ξανά να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα εκείνα τα οποία αφορούν την ενδοοικογενειακή βία», ανέφερε η Χριστίνα Τσάγκλη, γενική γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή NEWSROOM και στους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά.

Επιπροσθέτως η κ. Τσάγκλη επισήμανε πως «Έχουμε επιδείξει και έχουμε προτείνει μια σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις προς την ελληνική Πολιτεία, προκειμένου όλο αυτό το πλέγμα της προστασίας απέναντι στα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, να καταστεί πιο αποτελεσματικό».

«Στη συγκεκριμένη υπόθεση είχαμε το πρωτοφανές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, να παρέμβει δύο φορές, την πρώτη εισαγγελέας και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τη δεύτερη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Πρώτον, για να ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των δικαστών που έκριναν κατά συνείδηση και άφησαν με περιοριστικούς όρους ελεύθερο το συγκεκριμένο κατηγορούμενο και δεύτερον για να ζητήσει την κατά προτεραιότητα εισαγωγή της συγκεκριμένης υπόθεσης στο ακροατήριο. Αυτά τα θεωρούμε λάθος, γιατί εν προκειμένω υπηρετείται ένα αφήγημα το οποίο είναι μάλλον επικοινωνιακό. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», επισήμανε η κ. Τσάγκλη και συνέχισε «Η κρίση η ανθρώπινη θα έχει κάποιο περιθώριο σφάλματος και καλό είναι το σφάλμα να περιορίζεται. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική επιλογή υποθέσεων στις οποίες παρεμβαίνουν για να ελέγξουν δικαστές, μόνο και μόνο για να δώσω στην κοινωνία ένα αφήγημα ό,τι είμαι εδώ. Πρέπει να υπάρχει ισονομία και έγκαιρη επιστημονική παρέμβαση και επαγγελματική από το σύστημα».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, δικηγόρος – Δρ. Εγκληματολογίας ο οποίος μίλησε στην εκπομπή ΝEWSROOM ανέφερε πως «Η υπόθεση αυτή, επειδή είναι εν εξελίξει, θα την αντιμετωπίσουμε σχηματικά, δεν έχει σημασία η ιδιότητα του δράστη, ούτε του θύματος και έχω να πω το εξής ό,τι το κύριο ζήτημα που αναδεικνύεται από την υπόθεση είναι η ισονομία. Η ισονομία σημαίνει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης που αντιμετωπίζει προσωποποιημένα και ευαισθητοποιημένα όλες τις περιπτώσεις, αλλά εξατομικεύει τη μεταχείριση. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που προβλέπεται από τον νόμο για να προστατευτεί το θύμα είναι οι αυστηροί όροι».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή είναι προβεβλημένα πρόσωπα και ο δράστης και το θύμα, οι όροι θα μπορούσε να πει κανείς ό,τι εξατομικεύονται στο πώς χειρίζεται το σύστημα την υπόθεση. Θα μπορούσε να είναι λιγότερο αυστηρή από μια άλλη περίπτωση που δεν ξέρει κανείς πώς μπορεί να δράσει ο θύτης ή που μένει σε ένα μικρό χωριό θύτης και θύμα. Εδώ το ζήτημα έχει προκύψει από τις δημόσιες ανακοινώσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ό,τι πρέπει να προτεραιοποιηθεί η υπόθεση» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Παπαϊωάννου.

Τέλος ο κ. Παπαϊωάννου πως ο καινούργιος νόμος έχει προβλέψει να μπορείς να επιβάλλεις και ποινή η οποία θα είναι άμεση. Υπάρχει αυστηρό νομικό πλαίσιο. Ωστόσο αυτό που η κοινωνία ζητάει «αλλαγή της εφαρμοστικής λογικής, δηλαδή οι δικαστές να δείχνουν αναλογική εφαρμογή και ισονομία».