Ο φόβος επιβεβαιώνεται – Η ακροδεξιά στοιχειώνει την Ευρώπη

Επιβεβαιώνεται ο φόβος για την άνοδο της ακροδεξιάς, καθώς ολοκληρώνεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, καθώς η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις που χαρακτηρίζονται από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας, τις όλο και πιο δύσκολες κλιματικές συνθήκες και την αμφιβολία για την έκβαση των αμερικάνικων εκλογών.

Ο παραδοσιακός άτυπος συνασπισμός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Φιλελεύθερων διατηρεί άνετη πλειοψηφία στην Ευρωβουλή των 720 εδρών, όμως η άκρα δεξιά στροφή είναι πλέον γεγονός και μένει να διαφανεί πώς θα αποτυπωθούν οι νέοι συσχετισμοί στις πολιτικές της Ένωσης.

Στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, τα κυβερνώντα κόμματα υπέστησαν «συντριβή» από τον «Εθνικό Συναγερμό» της Λεπέν και την εθνικολαϊκιστή Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντίστοιχα. Τα βλέμματα τώρα είναι η 30ή Ιουνίου όταν θα διεξαχθούν οι γαλλικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, πανηγυρίζει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία (FPÖ) που δείχνει ότι έρχεται στην πρώτη θέση.