Ο γολγοθάς του Τζούλιαν Ασάνζ: Γιατί τον κατηγορούν οι ΗΠΑ και πώς μπαίνει τέλος στην υπόθεση θρίλερ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, αποφυλακίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ένοχος σε μια κατηγορία για συνωμοσία σχετικά με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων. Μετά από 1.901 ημέρες στη φυλακή Belmarsh, στο ανατολικό Λονδίνο αναχώρησε για το Σαϊπάν, το μεγαλύτερο νησί των βόρειων Μαριανων Νήσων, όπου η απολογία και η καταδίκη του έχουν προγραμματιστεί. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση επιστροφή του στην Αυστραλία μετά την καταδίκη.

Η υπόθεση περιλαμβάνει πολυετείς νομικές μάχες και διεθνείς εντάσεις, με τον Ασάνζ να έχει ιδρύσει το WikiLeaks το 2006 και να έχει δημοσιεύσει πλήθος απόρρητων εγγράφων προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις. Ο Τζούλιαν Ασάνζ ίδρυσε το WikiLeaks το 2006, με στόχο την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών. Το 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από αμερικανικό ελικόπτερο που έδειχνε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας πολίτες. Την ίδια χρονιά, δημοσίευσε 91.000 στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και 400.000 απόρρητα αρχεία για τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ.

(Photo by WikiLeaks / AFP)

Το 2010 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ στη Σουηδία για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης. Ενώ βρισκόταν υπό έρευνα, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 2019, όταν συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την ανάκληση του ασύλου του από τον Ισημερινό.

Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων της εγγύησής του. Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνωμοσία για παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών. Παρά τις νομικές μάχες και τη διεθνή υποστήριξη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την έκδοσή του το 2022.

Το 2024, μετά από διαπραγματεύσεις, επετεύχθη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποφυλάκισή του και την επιστροφή του στην Αυστραλία. Ο Ασάνζ θα δηλώσει ένοχος σε μια μόνο κατηγορία και θα καταδικαστεί σε χρόνο έκτισης.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ παντρεύτηκε την αρραβωνιαστικιά του, Στέλλα Μόρις, στις 23 Μαρτίου 2022, ενώ ήταν ακόμα φυλακισμένος στη φυλακή Belmarsh στο Λονδίνο. Η Στέλλα Μόρις, δικηγόρος και μητέρα των δύο παιδιών τους, είχε ενεργή συμμετοχή στην υπεράσπιση και την εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.