Ο ισραηλινός στρατός ανέκτησε τέταρτη σορό ομήρου – Νέα εντολή εκκένωσης στη βόρεια Γάζα

Στο Ισραήλ, θλίψη και οργή έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο στρατός εντόπισε και ανέκτησε τις σορούς τεσσάρων ομήρων που είχαν απαχθεί στο φεστιβάλ Σούπερ Νόβα στις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους και της Γερμανο-εβραία Σάνι Λουκ. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε τη Χαμάς ότι με την επίθεση έδωσε το πρόσχημα στο Ισραήλ να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα.

Σε κοινή επιχείρηση με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, ενοπίστηκαν οι σοροί μέσα και γύρω
από την πόλη της Ράφα, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, ενώ βασικό επιχείρημα του Τέλ Αβίβ για τη χερσαία επιχείρηση είναι ότι εκεί βρίσκονται όμηροι νεκροί ή ζωντανοί.

Οι γονείς της Γερμανοεβραίας Σάνι Λουκ, η οποία είχε καταγραφεί σε βίντεο να περιφέρεται βαριά τραυματισμένη σε φορτηγάκι αμέσως μετά την απαγωγή της, παρέλβαν τη σορό δηλώνοντας ανακουφισμένοι.

Ο στρατός διευκρίνισε ότι οι όμηροι είχαν δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς μετά την αρπαγή τους από το Φεστιβάλ.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι ο στρατός ανέκτησε το σώμα του 53χρονου Ρον Μπέντζαμιν, ο οποίος απήχθη από τη Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ διεξήγαγε εκ νέου στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας όπου είχε κηρύξει το τέλος των μεγάλων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο. Στη βόρεια και νότια Γάζα, τουλάχιστον 70 αεροπορικά πλήγματα και χερσαίες επιθέσεις έγιναν το τελευταίο 24ωρο. Ο στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε Παλαιστίνιους μαχητές στη ανατολική Ράφα και τη Τζαμπάλια, ανάμεσά τους και ανώτερο στέλεχος της ισλαμικής Tζιχάντ.

Μάχες σημειώνονται στην περιοχή Τζαμπάλια, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας. Το Σάββατο, τα στρατεύματα και τα τανκς εισήλθαν στους δρόμους της πόλης με ιατρικές πηγές να αναφέρουν ότι 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, στον βορρά στην περιοχή Μπέιτ Λαχία, μάρτυρες ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan.

Την ίδια ώρα, από τη σύνοδο του αραβικού κόσμου, ο Παλαστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς άφηνε αιχμές εναντίον της Χαμάς. Την κατηγόρησε ότι με τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε μονομερώς στις 7 Οκτωβρίου έδωσε το πρόσχημα στο Ισραήλ να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς οι μάχες μαίνονται, συνεχίζεται ηπαράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας 500 τόνων μέσω της θαλάσσιας προσωρινής προβλήτας στα ανοιχτά της Γάζας.

Την ίδια ώρα το ρήγμα στην ισραηλινή κυβέρνηση  βαθαίνει καθώς μετά την έκκληση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, προς τον Μπένιαμιν Νετανιάχου για τη συγκρότηση σαφούς σχεδίου για τη διακυβέρνηση της Γάζας, σειρά πήρε ο υπουργός Μπένι Γκαντς, απειλώντας να αποσύρει τη στήριξή του αν ο πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο μέχρι τις 8 Ιουνίου. «Πρόσφατα, κάτι πήγε στραβά».

Με στόχο να αποτραπεί η επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν έμμεση συνάντηση με Ιρανούς στο Ομάν αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ΑΧΙΟΣ. Παράλληλα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τις δύο χώρες.