Ο καύσωνας «πνίγει» τη χώρα: Κλείνουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε πολλές περιοχές – Σύσταση για παύση εργασιών 12.00 – 17.00

Θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, σκόνη από την Αφρική και υψηλά ποσοστά υγρασίας. Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού – και μάλιστα πρώιμος – είναι εδώ, με τον υδράργυρο να «χτυπάει κόκκινο» από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Πιο ζεστές μέρες θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη, με το θερμόμετρο να φτάνει στα ηπειρωτικά, ακόμα και τους 43 βαθμούς. Κλειστά σχολεία, τηλεργασία στο Δημόσιο και αυξημένη ετοιμότητα σε όλες τις Μονάδες Υγείας και το ΕΚΑΒ, περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – στις κινήσεις τη Πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ επί ποδός βρίσκεται και ο Στρατός για την περιφρούρηση περιστατικών δασών.

Ψήστες, διανομείς, εργαζόμενοι στην εστίαση και σε λαϊκές αγορές δεν σταματούν να εργάζονται ακόμη και όταν ο υδράργυρος «χτυπήσει» κόκκινο.

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω του καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάλεσε τον διοικητή του ΕΚΑΒ και τους διοικητές των ΥΠΕ να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύψουν από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Κλείνουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σε πολλές περιοχές – Κανονικά οι Πανελλήνιες και οι ενδοσχολικές

Σε πολλές περιοχές της χώρας με απόφαση των δημαρχών κλείνουν νηπιαγωγεία και δημοτικά για να προστατευτούν οι μαθητές.

Οι Πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές του γυμνασίου και της α + β λυκείου θα διεξαχθούν κανονικά, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας ζητά να χρησιμοποιηθούν αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά και ανεμιστήρες δαπέδου, καθώς και να υπάρχει διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων κλειστά θα παραμείνουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη λόγω καύσωνα.

Μεταξύ των Δήμων της Αττικής, στους οποίους κλείνουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη είναι : ο Δήμος Βριλησσίων,ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού, ο Δήμο Αχαρνών και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.

Κλειστά θα είναι και στην Πάτρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, όπως επίσης και στον Δήμο Λαρισαίων.

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων

Τηλεργασία προβλέπεται για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ από το υπουργείο Εργασίας δόθηκαν συστάσεις προς όλους τους εργοδότες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα Τρίτη, απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της διάταξης επιβάλλεται στην επιχείρηση, από την Επιθεώρηση Εργασίας, χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων

Στη λήψη έκτακτων μέτρων προχωρά και ο Δήμος Αθηναίων. Σε όσους παραστεί ανάγκη μπορούν να επικοινωνήσουν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στο 210 3638049, καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 7.30 το απόγευμα, για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες.

Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, οι επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα λειτουργούν 9 π.μ. – 9 μ.μ., ως κλιματιζόμενοι χώροι.

Δράση για την πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προστασία από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, έκανε ο ελληνικός ερυθρός σταυρός στην Πλατεία Συντάγματος, με διανομή εμφιαλωμένων παγωμένων νερών στους πολίτες.

Στο επίπεδο 4 ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές λόγω της παρατεταμένης ζέστης και της ξηρασίας. Σε αυξημένη ετοιμότητα πυροσβεστική και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, ενώ  η κυκλοφορία σε δασικούς δρόμους και πάρκα απαγορεύεται.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο καύσωνας αναμένεται να κορυφωθεί την Πέμπτη.

Πηγή: ertnews.gr