Πρόγνωση καιρού: Υποχωρεί λίγο η θερμοκρασία – Σε τροχιά καύσωνα τη νέα εβδομάδα

Σήμερα Πέμπτη υποχωρεί η λίγο η θερμοκρασία, ενώ το μεσημέρι απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες κυρίως στα ορεινά σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι τοπικές μεσημεριανές καταιγίδες σήμερα δεν αποκλείεται πολύ τοπικά να έχουν έντονο χαρακτήρα, υπάρχει ενδεχόμενον στη δυτική Μακεδονία να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα θερμόμετρα στα νότια ηπειρωτικά και τοπικά στη νότια Κρήτη και την Ρόδο θα φτάσουν και 37-38 βαθμούς.

Παρασκευή και Σάββατο το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο που θα ρίξουν λίγο ακόμα τη θερμοκρασία στα ανατολικά. Ο καιρός γενικά αίθριος.

Η Κυριακή, μια καλοκαιρινή ημέρα με αίθριο ουρανό, το θερμόμετρο θα ανέβει λίγο τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσει και τους 36 βαθμούς. Από τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο.

Από την Τρίτη και μετά σε τροχιά καύσωνα, του πρώτου για φέτος, και από τους πιο πρώιμους των τελευταίων 20 χρόνων. Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από την Τρίτη και μετά θα ξεπερνά τους 38 βαθμούς. Με τα πρώτα στοιχεία η διάρκεια του θερμού αυτού επεισοδίου θα ξεπεράσει τις τρεις ημέρες.

Η ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος χθες από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος αναφέρει ότι ο Μάιος ήταν ο 12ος συνεχόμενος πιο ζεστός μήνας για τον πλανήτη. Και συνολικά στο δωδεκάμηνο πρώτη φορά ξεπεράσαμε το όριο των1.5 βαθμών που όριζε η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι ότι δεν έπρεπε να ξεπεραστεί. Η ανακοίνωσή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ήταν χαρακτηριστική: «ο πλανήτης φωνάζει και εμείς δεν τον ακούμε….»