«Όχι τιμωρητικά τα μέτρα για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Να αλλάξει η κουλτούρα του κόσμου» – Πώς σχολίασε ο υπ. Επικρατείας τα πρόστιμα

Ο καθαρισμός των ακαθάριστων οικοπέδων και η παράταση που δόθηκε στους ιδιοκτήτες έχει αναχθεί σε μείζον θέμα για χιλιάδες οικοπεδούχους που δηλώνουν αδυναμία να προλάβουν το χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί.

Eρωτηθείς στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤΝews για το θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων και τα πρόστιμα που για πρώτη φορά θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες δεν τα καθαρίσουν ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι ο στόχος της κυβέρνησης μέσω της επιβολής προστίμων δεν είναι τιμωρητικός, αλλά «αυτό που θέλει με αυτό το μέτρο είναι να αλλάξει η κουλτούρα του κόσμου».

Ειδικότερα, όπως είπε, ο υπουργός το ζητούμενο για όλους είναι η ατομική ευθύνη του καθενός για την προστασία της περιουσίας και του περιβάλλοντος: «Στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου μιλάμε για την πρόληψη, μιλάμε για την ευθύνη των Δήμων. Μιλάμε για την ατομική ευθύνη κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου και τα πράγματα που πρέπει να κάνει για να προστατεύσει την περιουσία του, αλλά και το συλλογικό πράσινο της πόλης, στην οποία μπορεί να έχει το εξοχικό του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και όπως πρόσθεσε στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο «όλα αυτά είναι βήματα προς τα εμπρός για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια ασύμμετρη απειλή που λέγεται κλιματική κρίση και που έχουμε ζήσει τις συνέπειές της τα τελευταία χρόνια με τρόπο πάρα πολύ επώδυνο».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, μετά το το 2019 στη χώρα μας «έχουμε πλέον έναν πολύ πιο σύγχρονο μηχανισμό πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας. Έχουν επενδυθεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πρόγραμμα LIFE για την αναβάθμιση εναέριων επίγειων μέσων, την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με χιλιάδες νέες προσλήψεις σε πυροσβέστες». Και όπως είπε, «ο στόχος είναι να προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι που είναι το περιβάλλον».