Οι βομβαρδισμοί ξανάρχισαν στην Γάζα από τον βορρά ως το νότο – O Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για πολιτικούς λόγους, λέει ο Μπάιντεν

Αεροπορικές επιδρομές και πυρά από το πυροβολικό πλήττουν και σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, από τον βορρά μέχρι τον νότο, όπου το Ισραήλ συνεχίζει ακατάπαυστα τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, ώρες αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων τεσσάρων ομήρων που κρατούνταν στον θύλακα.

Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός απ’ όλον τον κόσμο, οι αντίθετες αξιώσεις των δύο πλευρών δείχνουν να οδηγούν σε αποτυχία το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου.

Περίπου έναν μήνα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, μια επιχείρηση που παρουσιάστηκε από το Ισραήλ ως το τελικό στάδιο του πολέμου, οι μάχες ξανάρχισαν σε όλον τον θύλακα. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες και ένας τοπικός αξιωματούχος είπαν ότι αεροσκάφη βομβάρδισαν την ανατολική και κεντρική Ράφα. Ένας μάρτυρας είπε επίσης ότι το πυροβολικό έβαλε εναντίον της Χαν Γιούνις, μιας πόλης που έχει καταστραφεί και απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ράφα.

Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη της Γάζας, στον βορρά, και στον καταυλισμό του Μπουρέιτζ, στην κεντρική Γάζα. Στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ, επίσης στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε χθες, Δευτέρα, «65 στόχους των τρομοκρατών».

Την ίδια ημέρα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «εγκατέλειψε» τους ομήρους. «Το αίμα είναι στα χέρια σας, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ζωντανοί και όχι σε φέρετρα», είπε η Γιφάτ Καλντερόν, μια εξαδέλφη του Γαλλοϊσραηλινού ομήρου Οφέρ Καλντερόν.

«Καλώ όλες τις πλευρές να καταλήξουν αμέσως σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική: κάθε καθυστέρηση στοιχίζει ζωές καθημερινά», δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ.

Ο μεγαλύτερος εταίρος υποστηρίζει μια ενδεχόμενη συμφωνία για τους ομήρους

Ο μεγαλύτερος από τους εταίρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στήριζε μια ενδεχόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται την αναθεώρηση της πολεμικής στρατηγικής της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση του Shas, ενός κόμματος των υπερορθόδοξων Εβραίων που διαθέτει 11 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από παρόμοιες δηλώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα, ο Γιτζάκ Γκόλντνοπφ, ο ηγέτης του δεύτερου υπερορθόδοξου κόμματος, του «Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά», που διαθέτει 7 έδρες στο κοινοβούλιο.

«Η άποψή μας είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από την αξία της ζωής και την εντολή να λυτρωθούν οι αιχμάλωτοι, επειδή η ζωή τους κινδυνεύει πραγματικά», ανέφερε ο Γκόλντνοπφ, που είναι υπουργός Οικιστικής Ανάπτυξης.

Παρομοίως, επικαλούμενο το θρησκευτικό καθήκον, το Shas δεσμεύτηκε ότι «θα στηρίξει πλήρως» την πρόταση και προέτρεψε τον Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να «μην υποκύψουν στις πιέσεις» για να τερματιστεί η αιχμαλωσία των ομήρων.

Τα δύο αυτά κόμματα από κοινού διαθέτουν 18 έδρες, από τις συνολικά 72 που μετρά η διευρυμένη κυβέρνηση του Νετανιάχου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αντίθεση των ακροδεξιών εταίρων του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου.

Τα δύο κόμματα που διαφωνούν με την πρόταση, η Εβραϊκή Δύναμη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ και ο Θρησκευτικός Σιωνισμός του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ελέγχουν 13 έδρες και απειλούν με αποχώρηση από την κυβέρνηση εφόσον δεχτεί μια συμφωνία με τη Χαμάς. Λένε ότι ανησυχούν ότι η πρόταση αυτή θα αναστείλει τις προσπάθειες για την ήττα της παλαιστινιακής οργάνωσης, ωστόσο ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μέχρι να ανατραπεί και να αφοπλιστεί η Χαμάς. Η τελευταία επιμένει ότι για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε την Κυριακή από τη δημόσια τηλεόραση Kan, το 40% των Ισραηλινών στηρίζουν την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, το 27% διαφωνεί. Ένας στους τρεις (33%) δηλώνει αναποφάσιστος. Τέσσερις στους δέκα (50%) είπαν ότι πιστεύουν πως αν το Ισραήλ συμφωνήσει με την πρόταση αυτό θα σημάνει το τέλος του πολέμου, όμως το 34% προβλέπει ότι οι συγκρούσεις θα ξαναρχίσουν. Στην ερώτηση αν το Ισραήλ θα επιτύχει την ανατροπή της Χαμάς, το 32% απάντησε θετικά, το 42% αρνητικά και το 26% δεν εξέφρασε άποψη.

Συνέντευξη Μπάιντεν στο περιοδικό Time: O Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για πολιτικούς λόγους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε πως ο Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να κωλυσιεργεί σχετικά με το τέλος του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με μια συνέντευξη στο περιοδικό Time που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η συνέντευξη δόθηκε στις 28 Μαΐου λίγες ημέρες προτού ο Μπάιντεν αναπτύξει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν είπε: «Υπάρχει κάθε λόγος οι άνθρωποι να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα».

Ο Μπάιντεν, που προέτρεπε για ένα τέλος στον πόλεμο που διαρκεί ήδη οκτώ μήνες, είπε επίσης πως «είναι αβέβαιο» αν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου.

Από τις ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36.00 άνθρωποι στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές εκεί, που λένε πως τα πτώματα χιλιάδων άλλων ανθρώπων θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν τον πόλεμο, αλλά επιρρίπτουν την ευθύνη στον Νετανιάχου για τις αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, και θα τον καταψήφιζαν αν διεξάγονταν εκλογές.

Μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους γίνονται κάθε εβδομάδα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που απαιτούν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και καλούν τον Νετανιάχου να παραιτηθεί.