Στο ερχόμενο Σάββατο είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα στον ΣΥΡΙΖΑ, όποτε και θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή με θέμα ακόμα και τη διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη μετά την άγρια σύγκρουση που σημειώθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία στην σκιά της διαρροής του πόθεν έσχες του, του εξωδίκου που έστειλε σε ΠΓ και ΚΕ γι αυτόν τον λόγο και την πρόταση πλήρους διαγραφής του από την Όλγα Γεροβασίλη.

Η ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο έθεσε ερωτήματα για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Η δημοσιοποίηση αυτή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απάντησε με ένα εξώδικο προς την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, ζητώντας την άμεση παραίτηση της γραμματέως της Κ.Ε., Ράνιας Σβίγκου, κατηγορώντας τη για διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Δείτε εδώ το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη

Η Πολιτική Γραμματεία, η οποία συνεδρίασε χθες, Τρίτη, χαρακτήρισε το εξώδικο ως «απαράδεκτο» και αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο (12/10/2024), με θέμα τη διαγραφή του κ. Κασσελάκη. Παράλληλα, περισσότερα από 100 στελέχη του κόμματος ζήτησαν την παραπομπή του πρώην προέδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, κάνοντας λόγο για παραβίαση του καταστατικού και αμφισβήτηση των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής.

Η αρχική σπίθα που άναψε το φυτίλι της έντασης ήρθε από τη χθεσινή αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών», γεγονός που οδήγησε τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, να εκδώσει ανακοίνωση, καταγγέλλοντας παραβίαση προσωπικών δεδομένων και επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος. Λίγες ώρες αργότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης απέστειλε το εξώδικο, υπογράφοντας μάλιστα ως «Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον είχε ήδη κηρύξει έκπτωτο από την ηγεσία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η Όλγα Γεροβασίλη ήταν από τα πρώτα στελέχη που έθεσαν θέμα διαγραφής, κάνοντας λόγο για αμφισβήτηση των αποφάσεων του κόμματος και κίνηση που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Κασσελάκης υπογράφει ως πρόεδρος και κινείται νομικά εναντίον του κόμματος, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών μας», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κατερίνα Νοτοπούλου κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο για ασέβεια προς τις καταστατικές αρχές, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «τραμπισμό αλά Γκρέκα» και ποινικοποίηση της κομματικής ζωής, ζητώντας άμεση τοποθέτηση όλων των υποψηφίων προέδρων στο ζήτημα. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επέκρινε τον κ. Κασσελάκη για το γεγονός ότι απέστειλε το εξώδικο υπογράφοντας ως πρόεδρος, παρότι η Κ.Ε. τον είχε ήδη απομακρύνει από το αξίωμα.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, αν και αντιτίθεται στη διαγραφή, ζήτησε την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου από τη θέση της γραμματέως, κατηγορώντας την για κακή διαχείριση του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη. «Η γραμματέας δεν είναι κομματάρχης, είναι θεσμός», υπογράμμισε, καλώντας σε άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ηγεσία.

Παρά τις έντονες φωνές υπέρ της διαγραφής, ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως «δεν νοείται να διαγραφεί υποψήφιος πρόεδρος, καθώς αυτό θα δείξει αδυναμία του κόμματος». Ωστόσο, κάλεσε τον κ. Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο, υπογραμμίζοντας πως και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καλείται πλέον να αποφασίσει το Σάββατο για τη διαγραφή του κ. Κασσελάκη, με την υπόθεση να αποτελεί καθοριστικό σημείο για το μέλλον του κόμματος. Μια πιθανή διαγραφή θα μπορούσε να προκαλέσει νέες ρήξεις και αναταραχές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο για την ηγεσία και την πολιτική στρατηγική του κόμματος.