«Ώρα αποφάσεων» – Υπουργικό συμβούλιο με άγνωστο το χρόνο του ανασχηματισμού

Να αποκρυπτογραφήσουν τις πρωθυπουργικές προθέσεις για το χρόνο του εν αναμονή ανασχηματισμού επιχειρούν τις τελευταίες ώρες κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σταθμίζει επιλογές και αξιολογεί πρόσωπα, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στο momentum των αλλαγών, την ίδια στιγμή που μπαίνει φρένο στη φημολογία περί άμεσων παρεμβάσεων στην ανθρωπογεωγραφία της υπουργικής ομάδας. «Όλοι κρίνονται» είναι το μήνυμα που κυριαρχεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ πρώτο μέλημα του Πρωθυπουργού παραμένει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η βελτίωση της καθημερινότητας.

Ενόψει του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωωπος Παύλος Μαρινάκης είπε: «Η κυβέρνηση προχωρεί το έργο της με τη σύνθεση που ισχύει. Ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Συνεχίζουμε ως έχουμε».

Το κυρίαρχο σενάριο

Χωρίς να αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού, το πρωθυπουργικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών ανοίγει ένα πρώτο χρονικό παράθυρο ανασχηματισμού στις αρχές της εβδομάδας. Κι αυτό, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί το Σάββατο για την Ελβετία. Εκεί που για 48 ώρες θα δώσει το «παρών» στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία, πριν μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των «27» ηγετών.

«Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να ξέρει, αλλά η έμφαση κυρίως πρέπει να είναι στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να επιμείνει και αν θεωρεί ότι ακολουθεί μια πολιτική που δεν έχει αποδώσει και άρα πρέπει να την καταστήσει πιο λειτουργική Δεύτερον πρέπει να δει τι περισσότερο είναι εκείνο που μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένα σημεία», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. ( πηγή ANT1)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε παράλληλα ότι «οι υπουργοί δε διαλέγουν υπουργεία. Αυτή είναι δουλειά του πρωθυπουργούενώ δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα».

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση των ουσιαστικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου αυτές να συνδυαστούν με την προώθηση του επόμενου κύματος των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που αποδίδουν πάρα πολύ καλά και υπάρχουν και κάποιοι που δεν αποδίδουν τέλεια. Αυτό το ξέρει ο Μητσοτάκης και είπε ότι κρίνει από την αποτελεσματικότητα και τις συμπεριφορές. Τις συμπεριφορές εγώ τις ονόμασα καλάμια, είχα συγκεκριμένα παραδείγματα. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη αμαρτία στην πολιτική είναι όταν χάνεις την επαφή σου με τον κόσμο», είπε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη ( πηγή: Mega)

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε επτά πεδία

  • -Αντιμετώπιση ακρίβειας.
  • -Στεγαστική πολιτική (αιχμή ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου»).
  • -Ασφάλεια.
  • -Επιτάχυνση προσλήψεων στο Δημόσιο.
  • -Αναβάθμιση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  • -Υγεία.
  • -Ενίσχυση μισθών / συντάξεων.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών , ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για «ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα όπως μας είπαν οι πολίτες. Έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε χθες για να αποτυπωθούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει πράξη και να διορθώσουμε τα μεγάλα στραβά που έχει ο τόπος».

Στο στόχαστρο η αντιπολίτευση

Ευθείες οι βολές της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενστάσεις που διατύπωσε όσον αφορά στην πρόωρη αποπληρωμή των δανείων, αλλά και συνολικά για τις οικονομικές εξαγγελίες του. Ενδεικτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε «εύκολα λόγια, μαγικές συνταγές και λεφτόδεντρα από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Τρίτη ραγδαία πτώση ποσοστών αξιωματικής αντιπολίτευσης και η λογική λεφτόδεντρα με πιο τοξικά χαρακτηριστικά απέτυχε. Έχουν ροπή στην αντιπολίτευση στη μη αποπληρωμή δανείων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τον καλέσει στη Βουλή η αρμόδια επιτροπή για να γίνει η αξιολόγηση», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Στο μέτωπο της Βουλής, αιχμή θα αποτελέσει η ψήφιση κομβικών νομοσχεδίων, όπως αυτό του υπουργείου Εσωτερικών για το πριμ παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους.