Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν την Πέμπτη (03/10) ότι ανοίγουν στην Πολωνία το πρώτο γραφείο στρατολόγησης της «Ουκρανικής Λεγεώνας». Το εγχείρημα αποσκοπεί να προσελκύει Ουκρανούς από το εξωτερικό, να ενταχθούν στον στρατό της χώρας τους, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το γραφείο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ουκρανικού προξενείου στο Λούμπλιν, στην ανατολική Πολωνία.
Στο κέντρο λειτουργεί στρατιωτικό ιατρικό συμβούλιο «με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή εξετάσεων και την έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας», δήλωσε ο Ιβάν Γκαβρίλιουκ, αναπληρωτής του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Μετά την εγγραφή, η εκπαίδευση των εθελοντών θα πραγματοποιηθεί στο χώρο εκπαίδευσης» στην Πολωνία, πρόσθεσε, σημειώνοντας, ότι η Ουκρανία παρέχει στολές και υλικοτεχνική υποστήριξη, ενώ οι Πολωνοί εταίροι παρέχουν όπλα και άλλο εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα «Ουκρανική Λεγεώνα» ανακοινώθηκε από το Κίεβο τον Ιούλιο.

Συρρικνωμένος από τις μεγάλες απώλειες του πολέμου, δυόμιση χρόνια από την ρωσική εισβολή, ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να στρατολογήσει άνδρες από τις εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς που ζουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Πολωνία και τη Γερμανία. Ορισμένοι από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τη χώρα παράνομα από το φόβο της στρατολόγησης.

Τον Ιούλιο, το Κίεβο υπολόγισε τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτικής ηλικίας στην Πολωνία σε 300.000.
Η διαδικασία πρόσληψης για τη «Ουκρανική Λεγεώνα» πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας της ή μέσω προξενείων και πρεσβειών.