Ουγγαρία: Πρώτη εκλογική συζήτηση μετά απο 20 χρόνια με αφορμή τις ευρωεκλογές

Η δημόσια τηλεόραση στην Ουγγαρία διοργάνωσε την πρώτη εκλογική συζήτηση μετά από σχεδόν 20 χρόνια, το απόγευμα της Πέμπτης με αφορμή τις ευρωεκλογές, σε μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης όπου τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το συνεδριακό κέντρο στη Βουδαπέστη όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση για να το παρακολουθήσουν σε μια γιγαντιαία οθόνη και να διαμαρτυρηθούν για τους κανόνες που θεωρούνται μεροληπτικοί και δυσμενείς για την ανταλλαγή ιδεών.

Το συλλαλητήριο οργανώθηκε μετά από κάλεσμα του Peter Magyar, ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου που διαφωνούσε τον Φεβρουάριο και έγινε ο κύριος αντίπαλος του εθνικιστή πρωθυπουργού.

Ήταν αυτός που ώθησε το δημόσιο κανάλι MTVA να οργανώσει αυτό το ντιμπέιτ αφού απείλησε να διαδηλώνει κάθε μέρα κάτω από τα παράθυρά του.

Αν και κέρδισε ,ο Peter Magyar  επέκρινε τη μορφή που επιλέχθηκε χωρίς διαβούλευση.

Και τα 11 πολιτικά κόμματα που διαγωνίζονται για την ψηφοφορία της 9ης Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με μικρές πιθανότητες να στείλουν ευρωβουλευτές, έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος, με μόλις οκτώ λεπτά για να μιλήσουν το καθένα.

Αρκετά για να περιοριστεί, σύμφωνα με τον Peter Magyar, η φωνή της αντιπολίτευσης.

Στο πλήθος, οι υποστηρικτές του είπαν ότι ήταν «περίεργοι να δουν τι συμβαίνει», όπως ο Tamas Kusz, ένας 42χρονος προγραμματιστής.

Αυτή είναι η πρώτη συζήτηση από το 2006 και «θα μείνει στην ιστορία κυρίως λόγω του χαοτικού της πλαισίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, το ουγγρικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης έχει αναδιαμορφωθεί βαθιά: τα δημόσια μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει ο αγωγός για την επίσημη πολιτική, ενώ όσοι βρίσκονται κοντά στην εξουσία έχουν αγοράσει ολόκληρα τμήματα του ιδιωτικού τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων βουλευτικών εκλογών το 2022, που σημαδεύτηκαν από μια αποστασιοποιημένη νίκη του στρατοπέδου Orban, διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ τόνισαν την «έλλειψη αμεροληψίας των μέσων ενημέρωσης», κυρίως προς όφελος του κόμματος στην εξουσία, «περιορίζοντας την ικανότητα» των Ούγγρων να «κάνουν εκλογές ενημερωμένοι».