Ουγγαρία: Θα ενισχύσει στην προεδρία της ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ των χωρών των Δ. Βακανίων αλλά όχι της Ουκρανίας και της Μολδαβίας

Η Ουγγαρία δεν θα ενισχύσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας κατά τη διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας που θα αναλάβει από την 1η Ιουλίου, αλλά αυτές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τον μόνιμο εκπρόσωπο της Ουγγαρίας στην  ΕΕ , Odor Balint, αναφέρει η EFE.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και το Κισινάου την επόμενη Τρίτη, υπό τη βελγική προεδρία, αφού η Βουδαπέστη έδειξε την αρχική της απροθυμία ως προς αυτό.

Με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, «δεν προβλέπεται να διοργανωθούν άλλες διακυβερνητικές διασκέψεις φέτος», δήλωσε ο Ούγγρος πρέσβης σε συνέντευξη Τύπου.

Από την άλλη πλευρά, η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να «προχωρήσει  όσο το δυνατόν περισσότερο» τη διαδικασία ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επειδή φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ για «πάνω από δύο δεκαετίες».

Η Ουγγαρία σκοπεύει επίσης να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής στην περιοχή με τη συμμετοχή της ΕΕ και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων – Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, σύμφωνα με κάποιες διπλωματικές πηγές.

Επί του παρόντος, η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες, εκτός από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Το Κοσσυφοπέδιο δεν έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας, αν και το ζήτησε, επειδή η Ισπανία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Ρουμανία δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανεξαρτησία που κήρυξε η Πρίστινα το 2008 από τη Σερβία.

Πηγή: Agerpres.ro