Μια σειρά από σημαντικές αλλαγές με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρουσίασαν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πρώτον, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αριθμό ρεκόρ σε διορισμούς εκπαιδευτικών. 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που αντιστοιχούν στο σύνολο των διορισμών που έγιναν αθροιστικά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, οι οποίοι θα ενισχύσουν αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης από την πρώτη μέρα της λειτουργίας των σχολείων. Αυτό δείχνει την στρατηγική βούληση της κυβέρνησης να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό και επιτρέπει στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να ασκήσουν το λειτούργημά τους σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να συνεχιστούν η μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών με την ίδια ένταση και τα επόμενα χρόνια. Συνολικά από το 2019 έως σήμερα έχουν γίνει 38.000 διορισμοί εκπαιδευτικών.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και τους διορισμούς που αφορούν την ειδική ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη. Το διδακτικό έτος 2024 – 2025 τετραπλασιάζονται σε σχέση με το 2023 στην ειδική αγωγή οι διορισμοί στις ειδικότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οκταπλάσιες είναι οι θέσεις ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Δεύτερον, η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς είναι το ψηφιακό φροντιστήριο το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Κάθε υποψήφιος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων. Ακόμη, το ψηφιακό φροντιστήριο δίνει τη δυνατότητα σε όλους μαθητές να έχουν πρόσβαση στο σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική μορφή.

Τρίτον, η Γαύδος από το 2024 και οι Αρκοί από το 2025 γίνονται οι δύο πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που αποκτούν σχολεία με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών βασικών ειδικοτήτων σε συνδυασμό με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα.

Τέταρτον, από τις 36.264 διαδραστικούς πίνακες που θα εγκατασταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 σε όλες τις τάξεις από την πέμπτη δημοτικού έως και την τρίτη λυκείου, 28.504 βρίσκονται ήδη σχολικές αίθουσες. Το ποσοστό ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι 78,6%. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια εξοπλίζονται με 177.112 νέα ρομποτικά συστήματα, κιτ ρομποτικής και μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 100.281 σε ποσοστό ολοκλήρωσης 56,62%.