Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Μαρινάκης όταν κλήθηκε να απαντήσει, τόνισε πως κάποιοι «τώρα ανακάλυψαν πως λειτουργεί σωστά μια οργανωμένη κοινοβουλευτική ομάδα» και πως δεν υπάρχει ρήξη στη Νέα Δημοκρατία.

«Οι βουλευτές έχουν υποχρέωση να κάνουν ερωτήσεις για σημαντικά θέματα και οι υπουργοί πρέπει να απαντούν», εξήγησε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τα «κόκκινα δάνεια», είπε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα μετάσχει στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το διάστημα 2025-2026 την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικά με την συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως «η κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο, χωρίς ο διάλογος να σημαίνει αφέλεια».

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

«Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εφαρμογή δύο περαιτέρω διευκολύνσεων για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

Πρώτον, με στόχο την διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Έτσι δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού. Με το νέο αυτό πρόγραμμα, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στοχεύουμε στο να αποκτήσουν περίπου 20.000 συμπολίτες μας το δικό τους σπίτι πληρώνοντας δόση δανείου χαμηλότερη από ένα ενοίκιο.

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους.

Ειδικότερα, από την ημέρα εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης, περίπου 10.000 υποθέσεις έχουν μεταφερθεί προς επίλυση από τους Δικαστές στους Δικηγόρους. Αυτές αφορούν στην ίδρυση Σωματείων, σε εγγραφές και εξαλείψεις προσημειώσεων καθώς και σε έκδοση κληρονομητηρίων. Ταυτόχρονα, στο ίδιο διάστημα έχουν εκδοθεί από τους Δικηγόρους, περίπου 125.000 ένορκες βεβαιώσεις.

Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται ύλη στους δικηγόρους, η οποία μέχρι προσφάτως απασχολούσε αποκλειστικά τα δικαστήρια, χωρίς όμως να υφίσταται αντιδικία. Με τις παραπάνω παρεμβάσεις επιδιώκεται η αποφόρτιση των δικαστηρίων από διαδικασίες που μπορούν να διενεργηθούν από τους δικηγόρους με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ολοκλήρωση νομικών ενεργειών και κατ’ επέκταση την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, προς όφελος των πολιτών.

Στην Γαλλία μετέβη σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της NAVAL στη Λοριάν. Νωρίτερα ο Υπουργός μετέβη στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Λοριάν, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή για το πρόγραμμα ναυπήγησης των Φρεγατών Belharra.

Με την καθέλκυση της «Νέαρχος», η Ελλάδα υλοποιεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα, στο στρατηγικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ναυτικών της δυνάμεων. Η ισχύς και τα προηγμένα συστήματα των φρεγατών Belharra, αναμένεται να αναβαθμίσουν κατακόρυφα το επίπεδο της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και με την ένταξη των συνολικά τριών πλοίων αυτής της κλάσης, ο ελληνικός στόλος, αποκτά συγκριτικά πλεονεκτήματα στις ναυτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στον αναβαθμισμένο ρόλο του, για την ασφάλεια και την σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταβάλλεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 το οικονομικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ, πρώην ΟΓΑ, οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Οικονομικών Βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που χειρίζεται ο ΟΠΕΚΑ και πληρούσαν τις
απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Το βοήθημα ανέρχεται στα 700 ευρώ για τις τρίτεκνες και στα 1000 ευρώ για τις πολύτεκνες μητέρες, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί φέτος ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 2.651 αγρότισσες μητέρες. Όπως τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αναγνωρίζεται η τριτεκνική ιδιότητα σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες, κάτι που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του.

Με την δια βίου ισχύ της τριτεκνίας:

-Αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο στους τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16%.
-Οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα.
Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο.

Υπεγράφη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση για την «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από λιμνοδεξαμενή Ξεριά Αλμυρού Ν. Μαγνησίας».

Ο αγωγός, συνολικού μήκους 5.100 μέτρων, θα εξυπηρετήσει 6.400 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, συνεισφέροντας στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και στη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών. Η κατασκευή του αγωγού, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί ζωτικής σημασίας παρέμβαση για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Μαγνησία, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του Υπουργείου στην υλοποίηση έργων που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.

Παράλληλα, με τα έργα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας δρομολογούνται και έργα για την ανάπτυξή της. Έργα που συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της περιοχής, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα μετάσχει στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το διάστημα 2025-2026 την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αμερική ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα απευθύνει ομιλία σε ομογενειακές οργανώσεις, ενώ θα έχει και συναντήσεις με επενδυτές όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι η δεύτερη υψηλότερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ε.Ε.

Για το πλήρες πρόγραμμα θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας».