Π. Μαρινάκης: Στόχος να μην επιστρέψουμε στα χρόνια της χρεοκοπίας

Με την ολοκλήρωση των αιτήσεων για την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και την επίλυση μηχανογραφικών προβλημάτων, ξεκίνησε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Παύλο Μαρινάκη. Με αφορμή τις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη και απάντησε στα περί «μυστικής σύσκεψης για μπάζωμα των Τεμπών».

Ολόκληρη η εισαγωγική Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Για το επίδομα μητρότητας

Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και μετά την επίλυση κάποιων μηχανογραφικών προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν, ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι καταβολές στις δικαιούχους μητέρες, οι οποίες είναι ασφαλιστικά ενήμερες και γέννησαν ή υιοθέτησαν από τις 24/9/2023 και έπειτα.

Οι πληρωμές θα αφορούν τόσο για το αναλογούν μηνιαίο ποσό όσο και για τα αναδρομικά, ενώ από τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως όσες δικαιούνται το επίδομα δεν θα χάσουν χρήματα.

Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά στις δικαιούχους του επιδόματος εντάσσονται οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες οι οποίες θα λάβουν επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 830 ευρώ, για 9 μήνες.

Για το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισ. Ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περίμετρο δανεισμού τους.

Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου.

Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει έως 70% στην περίπτωση του Ταμείου Δανείων, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων

μειώνεται σημαντικά, όχι μόνο το τελικό επιτόκιο αλλά και οι απαιτήσεις σε εξασφαλίσεις, χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος.

Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέσω των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε με την διαπραγμάτευσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμβάλλουμε με χρηματοδοτικά εργαλεία στη διεύρυνση της περιμέτρου πρόσβασης στον τραπεζικό τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στόχος είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας.

Για την επιστολική ψήφο

Ξεπέρασε τις 110.000 ο αριθμός των επιστολικών ψήφων που έχουν ήδη παραληφθεί από το κέντρο διαλογής στο Περιστέρι.

Η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και καθημερινά, παραλαμβάνονται χιλιάδες φάκελοι επιστολικής ψήφου από Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσω παραλαβής από κούριερ για τους κατοίκους της επικράτειας είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου και η Τρίτη 4 Ιουνίου αν επιλέξουν να παραδώσουν τον φάκελο σε κατάστημα των εταιρειών ταχυμεταφοράς.

Για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που ήταν υποχρεωμένοι να έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους μέχρι τις 30 Απριλίου, πρέπει να δηλώσουν ότι πραγματοποίησαν τον καθαρισμό στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.

H υποβολή των δηλώσεων γίνεται στην πλατφόρμα akatharista.gov.gr είτε μέσω gov.gr στην ενότητα “Πολίτης και Καθημερινότητα” και ακολούθως στο “Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής” και λήγει στις 30 Ιουνίου.

Εφόσον κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει ήδη μεριμνήσει για τον καθαρισμό του οικοπέδου του, θα επιβαρυνθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, με το ανάλογο πρόστιμο και, εφόσον έχει ήδη πραγματοποιήσει τον καθαρισμό και δεν το δηλώσει στην πλατφόρμα, ομοίως θα του καταλογιστεί πρόστιμο.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα είχαμε ήδη αρκετές εστίες πυρκαγιάς, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική έγκαιρα.

Με τις συνθήκες ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να συμβάλλουμε όλοι κατά το δυνατόν στην πρόληψη, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, αλλά και μεριμνώντας για την απομάκρυνση και τον καθαρισμό υλικών που μπορεί να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη.

Πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Και όλοι -στο μέτρο που μας αναλογεί- πρέπει να συνδράμουμε σ’ αυτό το στόχο.

Για την εφαρμογή JOBmatch

Έως σήμερα περισσότεροι από 10.000 αναζητούντες εργασία και πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στη νέα καινοτόμο εφαρμογή της ΔΥΠΑ JOBmatch. Η νέα αυτή, δωρεάν εφαρμογή έχει σκοπό την άμεση διασύνδεση, μέσω κινητών και tablets, των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν το προφίλ τους εντός της εφαρμογής και «ανεβάζουν» τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» το JOBmatch, να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση ειδικών φίλτρων. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους.

Μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης, των νέων επενδυτικών εργαλείων, των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας και με καλύτερες απολαβές απ’ ότι στο παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 2019 η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία ήταν εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς έως 700 ευρώ, τώρα η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς 1000 έως 3000 ευρώ.

Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε σταθερά το πρόγραμμά μας ώστε να καταφέρουμε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε επίπεδο μείωσης ανεργίας και σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ και ο μέσος μισθός 1500.

Για το επίδομα παιδιού

Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Η στήριξη της οικογένειας και των νέων γονιών είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ήδη έχουμε εφαρμόσει μια σειρά από πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας όπως είναι το αυξημένο επίδομα γέννας, το επίδομα μητρότητας, το οποίο πλέον χορηγείται και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Επιπλέον, την Παρασκευή 31 Μαΐου, θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον μήνα Μάϊο, συνολικού ύψους σχεδόν 317εκ. ευρώ σε περίπου 1,3 εκ. δικαιούχους. Μεταξύ των επιδομάτων που θα καταβληθούν είναι για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, το πρόγραμμα γέφυρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης.

Για το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός σήμερα επισκέπτεται το Αίγιο, την Πάτρα και τον Πύργο Ηλείας.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Ηράκλειο Κρήτης, το Ρέθυμνο και τα Χανιά ενώ την Κυριακή 2 Ιουνίου, θα παραχωρήσει διακαναλική Συνέντευξη Τύπου, από τα Χανιά στις 11:00.

Ερωτήσεις

Στην ερώτηση γιατί επιμένει η κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει χρεοκοπία ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

«Αυτά που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον μανδύα μιας lifestyle αλλά ταυτόχρονα και λαϊκίστικης ρητορικής, κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν υπάρχουν κάπου λεφτόδεντρα, για να τα δώσεις, πρέπει με κάποιον άλλο τρόπο να τα πάρεις. Προφανώς αυτό δεν έχει ειπωθεί. Οι απαντήσεις τους είναι πως θα φορολογήσουν τα υπερκέρδη, έτσι αόριστα. Φτάσαμε σε ένα πολύ οριακό σημείο τα προηγούμενα χρόνια, σε αυτό της χρεοκοπίας. Ήταν αποτέλεσμα, πέραν των υπολοίπων παθογενειών, της κορύφωσης μιας λογικής μαξιμαλισμού και πλειοδοσίας. Δεν υπάρχει περίπτωση, όσο μας αναλογεί –γιατί στο τέλος της ημέρας οι πολίτες αποφασίζουν- να επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα σε αυτές τις μαύρες ημέρες της χρεοκοπίας», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε όσα έχουμε χτίσει, μόνο και μόνο για να κερδίσει ορισμένες ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα τάζει στους πάντες τα πάντα».

Για το πρόστιμο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι από την απόφαση της αρχής προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση της υπόθεσης με την εκλογική διαδικασία. Όπως είπε, πρόκειται ένα σοβαρό ζήτημα διαρροής emails και όχι για ζήτημα αμφισβήτησης της εκλογικές διαδικασίες, παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά και κανείς ατιμώρητος αλλά δεν πρέπει κάποιος να θεωρείται ένοχος μόνο και μόνο για για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Σε ερώτηση για το Πόθεν έσχες του Στ. Κασσελάκη ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το δώσει καθώς προ μηνών είχε δεσμευτεί ότι θα το δώσει. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση πάνω σε ένα πόθεν έσχες, αλλά όταν κάνουν τους Ρομπέν και όταν ο κ. Κασσελάκης εμφανίζει σπίτια που δεν υπάρχουν και αφήνει υπόνοιες κατά του πρωθυπουργού που ελέγχεται 20 χρόνια στην πολιτική, το παιχνίδι πρέπει να είναι επί ίσοις όροις. Δεν είναι η αντιπαράθεση που θέλουμε, αλλά όταν υπάρχει υπόσχεση αυτή πρέπει να τηρείται».

Σε ερώτηση για τα αναδρομικά συντάξεων χηρείας ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι αφορά 37.000 γυναίκες του ιδιωτικού τομέα. «Αντίστοιχο θέμα είχε δημιουργηθεί και επιλυθεί για χήρες δημοσίου τομέα. Το υπουργείο Εργασίας είναι σε διαβούλευση με ενώσεις για να βρεθεί η καλύτερη λύση ώστε να μην επιβαρυνθούν εκ των υστέρων οι χήρες κι αν αυτό δεν το αποφύγουμε θα μιλάμε για πολύ μικρά ποσά μηνιαίως».

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι: Είναι σημαντικό να μην είμαστε α λα καρτ ευαίσθητοι. Επισημαίνεις πώς ξεκίνησε , δεν μασάς τα λόγια σου, δεν ωραιοποιείς τρομοκρατική οργάνωση. Η Θέση της χώρας μας έχει αποτυπωθεί με τον πλέον ξακάθαρο τρόπο και όλοι θέλουμε να τερματιστεί αυτή η αιματοχυσία».

Πηγή: ertnews.gr