Π.Ο.Υ: Ψήφισμα Ορόσημο για την Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας

Σε μια ιστορική κίνηση που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, η 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας προχώρησε στη Γενεύη σε ένα ψήφισμα-ορόσημο. Η Συνέλευση, αναγνωρίζοντας την κλιματική αλλαγή ως επικείμενη απειλή για την παγκόσμια υγεία, έκανε μια ηχηρή έκκληση για δράση.

Το ψήφισμα, το οποίο υποστηρίχθηκε συντριπτικά από τα κράτη μέλη, προσφέρει μια επισκόπηση της υπαρξιακής απειλής που συνιστά η κλιματική αλλαγή για την ανθρώπινη υγεία και τονίζει την επείγουσα ανάγκη για αποφασιστικά μέτρα. Η Συνέλευση Υγείας επιβεβαιώνει ότι η ριζική δράση είναι επιτακτική για τη διασφάλιση της υγείας του πλανήτη, υπογραμμίζοντας την αλληλεξάρτηση μεταξύ περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και δημόσιας υγείας.

Με αυτό το ψήφισμα, η παγκόσμια κοινότητα υγείας καλείται να κινητοποιηθεί. Η Συνέλευση ζητά την ενίσχυση και την επέκταση των υφιστάμενων προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής εντός των βασικών της λειτουργιών. Αυτό περιλαμβάνει την προτεραιοποίηση των ζητημάτων υγείας στα εθνικά και διεθνή πλαίσια πολιτικής για το κλίμα, καθώς και την υποστήριξη των χωρών στη δημιουργία συστημάτων υγείας ανθεκτικών στο κλίμα και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Επιπλέον, η Συνέλευση υπογραμμίζει την ανάγκη για ενίσχυση των δυνατοτήτων και παροχή τεχνικής υποστήριξης στα εθνικά υπουργεία υγείας. Οι συμφωνημένες ενέργειες θα δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες να εφαρμόσουν ισχυρές πρωτοβουλίες υγείας ανθεκτικές στο κλίμα, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες τους, και να καθοδηγήσουν διατομεακές δράσεις που προάγουν την υγεία και συμβάλλουν στον μετριασμό και την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής.

Το ψήφισμα αυτό σηματοδοτεί μια καίρια στιγμή στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για συλλογική δράση για την προστασία τόσο της ανθρώπινης υγείας όσο και του πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεσμεύεται να συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας απάντησης για την υγεία στην κλιματική αλλαγή, σχεδιάζοντας να κλιμακώσει τις προσπάθειές του μέσω ηγεσίας, ευαισθητοποίησης, παροχής τεχνικής υποστήριξης και δημιουργίας ικανοτήτων.

Οι βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την παρουσίαση της υγείας ως κεντρικό μέλημα στις πολιτικές για το κλίμα, την προώθηση στρατηγικών που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και την κινητοποίηση υποστήριξης για δράση για την υγεία και το κλίμα σε όλες τις χώρες.