Παχυσαρκία – Μια σύγχρονη νόσος: Η «μάχη» με τη ζυγαριά και τις δίαιτες, οι επιπτώσεις στην ψυχολογία και η αντιμετώπιση

Η παχυσαρκία θεωρείται σύμπτωμα του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής. Στην Ελλάδα τα ποσοστά στον ενήλικο πληθυσμό αλλά και στα παιδιά είναι διαρκώς αυξανόμενα, όσο για τους παράγοντες, η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή συνυφαίνονται με την κακή ψυχολογία.

Η Ειρήνη Κυρίτση μίλησε με υπέρβαρα άτομα για την επίπονη προσπάθεια να χάσουν κιλά και ανέδειξε μία ακόμη πτυχή: το τεράστιο οικονομικό κόστος για το δημόσιο σύστημα υγείας που ετησίως ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια.

Για την Ευαγγελία η μάχη με τη ζυγαριά ξεκίνησε όταν ήταν 22 ετών. Σταδιακά με το πέρας των χρόνων έφτασε τα 144 κιλά. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια των ειδικών και τελικά να πετάξει από πάνω της 75 κιλά.

Ο Βασίλης όταν έφτασε 122 κιλά και δεν μπορούσε πια να κάνει καμία δραστηριότητα με τον γιό του αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του.

Ο Ανδρέας είχε παραπανίσια κιλά από μικρό παιδί. Όταν η ζυγαριά έδειξε 160 και ξεκίνησαν τα προβλήματα υγείας συνειδητοποίησε ότι τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα.

Οι κίνδυνοι και το κόστος

Η χώρα μας είναι από τους πρωταθλητές κατέχοντας την 48η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ποσοστών
παχυσαρκίας ενηλίκων, ενώ στα παιδιά την 29η. Ένας στους τρείς ενήλικες θεωρείται παχύσαρκος, ενώ δύο στους τρείς, έχουν περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό.

Την ίδια ώρα οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην οικονομία της χώρας μας σοκάρουν. Εκτός από τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία είναι μεγάλο το κόστος για μακροχρόνιες νοσηλείες, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και χιλιάδες χαμένες ώρες εργασίας.

Οι «παγίδες» των εύκολων λύσεων

Τα τελευταία χρόνια όμως τείνει να εξελιχθεί σε επιδημία η αναζήτηση εύκολων μεθόδων απώλειας βάρους που πολλές φορές μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Πολλοί καταφεύγουν μέχρι και σε πλαστικούς χειρουργούς νομίζοντας ότι με τη λιποαναρρόφηση θα χάσουν κιλά.

Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται ως ένα πρόβλημα υγείας. Η παχυσαρκία ενός παιδιού δεν είναι επιλογή, είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνει, οικογένεια και σχολείο.

Η εκπαίδευση για τη σωστή διατροφή και τον αθλητισμό περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του υπουργείου υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF. Περνάει τα 30 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.