Πάνω από 500.000 τα ανασφάλιστα οχήματα- Έρχονται ηλεκτρονικοί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα

Στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επεμβάσεις και αλλαγές στις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, καθώς και για εκείνα που βρίσκονται σε ακινησία αλλά και σε όσα φαίνονται να “χρωστούν” τέλη κυκλοφορίας. Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα φέρουν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όλους όσοι ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις, μια και προβλέπονται κυρώσεις που ξεφεύγουν από την πεπατημένη του χρηματικού προστίμου.

Τα δεδομένα και η αναζήτηση για τη διασταύρωση, θα γίνονται ψηφιακά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τις βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Τα ανασφάλιστα οχήματα λοιπόν, που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Μεταφορών είναι πάνω από μισό εκατομμύριο, εφόσον πιστοποιηθούν ως τέτοια, έχουν άμεση επιβολή χρηματικού προστίμου 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τις μοτοσικλέτες κάθε κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που επιβάλλεται το πρόστιμο, ακολουθεί και ο έλεγχος για τη συμμόρφωση ή μη του παραβάτη.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αδιαφορήσει, τότε προβλέπεται αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια- πινακίδες), έως ότου τακτοποιηθούν οι οφειλές και προσκομιστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχετικά αποδεικτικά, καθώς και το νέο συμβόλαιο σε ισχύ- αν μιλάμε για περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος.

Από το νέο νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζεται και η κλιμάκωση του προστίμου για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, αφού όπως είπαμε από φέτος δεν θα υπάρξει η συνηθισμένη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όσοι προσέλθουν να πληρώσουν τα τέλη μέσα στον Ιανουάριο, θα πληρώσουν 25% περισσότερο από το προβλεπόμενο.

Για όσους παρουσιαστούν για πληρωμή των τελών μέσα στο Φεβρουάριο, το ποσοστό της προσαύξησης των τελών φτάνει το 50%, ενώ για τις περιπτώσεις που θα κινηθεί η διαδικασία καταβολής των τελών από το Μάρτιο και μετά, προβλέπεται ο διπλασιασμός (100%) του ποσού.

Πηγή: Sport24.gr