Ποια η σωστή διατροφή εν μέσω καύσωνα – Νερό, φρούτα και λαχανικά για τη σωστή ενυδάτωση

«Είναι πολύ σημαντικό τις ημέρες του καύσωνα να θυμόμαστε ό,τι οι θερμίδες οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή θερμότητας από τον οργανισμό, άρα αυτές τις μέρες είναι καλό να τις περιορίσουμε. Φανταστείτε ότι οι θερμίδες του φαγητού είναι το 10% της ενεργειακής μας δαπάνης, άρα αν φάμε λιγότερο θα ζεσταθούμε 10% λιγότερο», επισήμανε η διατροφολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη μιλώντας σήμερα στο ERTNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Επίσης σημαντική είπε η κ. Μπαλαμώτη είναι και η ποσότητα της τροφής: «Μπορούμε να κάνουμε πιο μικρά γεύματα, και να είναι πιο μικρές οι ποσότητες της τροφής που τρώμε, γιατί η ποσότητα της τροφής ανεξαρτήτου θερμίδων οδηγεί σε πέψη» και πρόσθεσε «Ειδικά ο συνδυασμός λίπους και πρωτεΐνης μπορεί έχει αυξημένη θερμογόνο επίδραση, άρα θα ζεσταθούμε παραπάνω. Μπορούμε να φάμε μια άπαχη πρωτεΐνη σκέτη το ψαράκι μας να το φάμε σκέτο και αν θέλετε οι θερμίδες μας σήμερα θα ήταν καλύτερο εν μέσω καύσωνα αν είναι υγρές».

«Μπορούμε να επιλέξουμε χυμούς αντί για φρούτα, γιατί τα φρούτα έχουν φυτικές ίνες και αυτά απαιτούν μια πέψη, δηλαδή μια ενέργεια από τον οργανισμό. Ο υγρός χυμός είναι προτιμότερος από το φρούτο. Επιπροσθέτως, το γάλα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, να το προτιμήσουμε αντί για γιαούρτι, γιατί δεν έχει πέψη» σημείωσε η διατροφολόγος ενώ υπογράμμισε ό,τι όλες αυτές οι συμβουλές αφορούν υγιή πληθυσμό.

Τέλος, ανέφερε πως οι παχύσαρκοι ασθενείς θα πρέπει αυτές τις μέρες να είναι πολύ πιο προσεκτικοί με τη διατροφή τους σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου ενώ η ενυδάτωση είναι πάρα πολύ σημαντική. «Πέρα από τις υγρές θερμίδες, χρειαζόμαστε και νερό. Γι ατις γυναίκες η σύσταση είναι 2,2 λίτρα την ημέρα και για τους άνδρες 3 λίτρα» τόνισε η κ. Μπαλαμώτη.

Πηγή: ertnews.gr