Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές του νέου Suzuki Swift που μόλις ήρθε στην Ελλάδα -Δείτε τις τιμές του

Από το 2004, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση, το Swift έχει κερδίσει δικαίως τη φήμη που το συνοδεύει ως ένα ολοκληρωμένο, ευχάριστο στην οδήγηση, ευέλικτο στην πόλη και αξιόπιστο αυτοκίνητο πόλης -και όχι μόνο-, και τώρα, μετά από 9,1 εκατομμύρια πωλήσεις, η τέταρτη γενιά του το φέρνει στα τεχνολογικά μέτρα και σταθμά της εποχής μας.

Η Suzuki θέλησε με τη νέα γενιά αυτή να χτίσει πάνω στον χαρακτήρα των προηγούμενων γενεών του: δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του, ούτε την οδηγική του αίσθηση, αλλά το εκσυγχρόνισε πλήρως. Πέραν του νέου σχεδιασμού, οι πυρήνες του εκσυγχρονισμού αυτού είναι ο καινούριος, τρικύλινδρος πλέον κινητήρας 1.2 λίτρου με υβριδικό σύστημα 12V SHVS, και επίσης η νέας γενιάς ηλεκτρονική τεχνολογία τόσο στα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, όσο και στα πολυμέσα και στη συνδεσιμότητα.

Suzuki Swift: Ο εκτενής ανασχεδιασμός
Γύρω από μια αρκετά απαράλλαχτη σιλουέτα, που μεγάλωσε κατά 15 χιλιοστά (φτάνοντας τώρα στα 3,86 μέτρα) το νέο Swift έχει ανασχεδιαστεί πλήρως στο ρύγχος του με τη νέα του μάσκα -με μαύρου χρώματος γρίλια- και τα φρέσκα του φωτιστικά σώματα σε σχήμα L, που δένουν αρμονικά με τις στρογγυλεμένες γραμμές των φτερών.

Πολλές από τις γραμμές του αμαξώματος προσδίδουν δυναμισμό, όπως και οι μαύρες κολόνες και οι 4 διαφορετικές διχρωμίες (μεταξύ των 9 μονόχρωμων επιλογών), και καταλήγουν στα τρισδιάστατα πίσω φωτιστικά σώματα πάνω από τον φαρδύ προφυλακτήρα.

Ένα από τα χρώματα, το μπλε Frontier Blue Pearl Metallic, χρειάστηκε επτά χρόνια εξέλιξης για την αρτιότητα των τριών στρώσεών του. Η Suzuki το ονομάζει, όπως και το νέο Burning Red Pearl, ως «Candy-like colour» διότι είναι ένα τρισδιάστατο επικαλυπτικό χρώμα όπου μια διαφανής βαφή εφαρμόζεται πάνω από μια ασημί βασική στρώση, ακολουθούμενη από μια διαφανή επικάλυψη, για να δημιουργεί ένα ζωντανό και βαθύ χρώμα σαν της καραμέλας.

Πέραν της αισθητικής, μια σημαντική παράμετρος του νέου σχεδιασμού του Swift αφορά και στην αεροδυναμική: με το γνώμονα τη μείωση του συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης, για τη βελτίωση της οικονομίας, βελτιστοποιήθηκαν πολλά από τα σημεία του αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, ο εμπρός προφυλακτήρας έχει ομαλότερες επιφάνειες και λιγότερα διακοσμητικά στοιχεία, οι εμπρός εκτροπείς αέρα βελτιώνουν τη ροή γύρω από τους τροχούς, τα πλαϊνά κάτω σπόιλερ βοηθούν στην αύξηση της ροής αέρα κάτω από το δάπεδο και γύρω από τα πίσω ελαστικά, ενώ η πλαϊνή αεροτομή της πίσω πόρτας, η πτέρυγα στην απόληξη της οροφής, η πίσω κολόνα και οι νέου σχεδιασμού ζάντες συμβάλλουν επίσης στη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης.

Suzuki Swift: Το καινούριο εσωτερικό
Οι σχεδιαστικές αλλαγές είναι ακόμα πιο εκτεταμένες στο εσωτερικό του νέου Swift, με στόχο προφανώς την αξιοποίηση των χώρων και τη βέλτιστη εργονομία. Έτσι, η διάταξη του ταμπλό είναι κάθετη, όπως στην πλειοψηφία των σύγχρονων supermini, ενώ η διχρωμία του μαύρου με το ανοιχτό γκρι συνδυάζεται με λεπτομέρειες σε σατινέ επιμετάλλωση και σκούρο ασημί χρώμα.

Ο πίνακας οργάνων είναι αναλογικός με μια οθόνη 4,2’’ ανάμεσα στα κυκλικά όργανα, όμως δίπλα του πρωταγωνιστεί η “αιωρούμενη” οθόνη 9 ιντσών για τα πολυμέσα: υψηλής ευκρίνειας (HD), είναι έγχρωμη και εύχρηστη με το φιλικό της λειτουργικό σύστημα, και προσφέρει πλέον στο Swift τη συνδεσιμότητα του smartphone μέσω των συστημάτων Apple CarPlay και Android Auto. Υποστηρίζει, επίσης, τη δυνατότητα αναγνώρισης φωνής και την αναπαραγωγή μουσικής μέσω Bluetooth.

Μέσω της οθόνης αυτής, επιπλέον, είναι διαθέσιμες πολλές από τις λειτουργίες της εφαρμογής Suzuki Connect, αυτής που χρησιμοποιεί ο οδηγός προκειμένου να είναι συνδεδεμένος με το αυτοκίνητό του ανά πάσα στιγμή, μέσω του smartphone.

Οι λειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον εντοπισμό του σημείου στάθμευσης του αυτοκινήτου και τις ειδοποιήσεις για την κατάσταση του οχήματος, το ιστορικό οδήγησης, τα σημεία απαγόρευσης κυκλοφορίας, τις προειδοποιητικές λυχνίες που ενδέχεται να έχουν ανάψει.

Suzuki Swift: Νέος, τρικύλινδρος και υβριδικός κινητήρας
Με τη νέα, τέταρτη γενιά του το ιαπωνικό citycar περνά βαθύτερα στο downsizing με την εισαγωγή του καινούριοy κινητήρα 3 κυλίνδρων και 1.2 λίτρου, που πετυχαίνει με τη βοήθεια του ήπιου υβριδικού του συστήματος θερμική αποδοτικότητα έως και 40%. Αυτό σημαίνει ότι αντλεί το 40% της ενέργειας από κάθε σταγόνα βενζίνης, σε σχέση με αυτή που χάνεται με τη θερμότητα.

Αυτό, όπως είναι ευνόητο, συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας καυσίμου, της κατανάλωσης και έτσι και των εκπομπών ρύπων, μαζί με την έμφαση στην (κατά 10% βελτιωμένη) απόδοση στις χαμηλές στροφές και τη μείωση του βάρους – το οποίο δεν ξεπερνά τον τόνο στις δικίνητες εκδόσεις και τα 1.037 κιλά στις τετρακίνητες.

Επιπλέον, ο νέος αυτός κινητήρας είναι προηγμένος στους τομείς της βελτιστοποίησης του στροβιλισμού του μείγματος στον κύλινδρο για ταχύτερη καύση, στον ενδιάμεσο μηχανισμό κλειδώματος στο μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής VVT, στην αύξηση του ρυθμού ροής της βαλβίδας EGR και στον μηχανισμό εντατήρα εκκρεμούς και τη χρήση ηλεκτρικής αντλίας νερού.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS (σε όλες τις εκδόσεις) βελτιώνει περαιτέρω την περιβαλλοντική απόδοση, αξιοποιώντας την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση, η οποία αποθηκεύεται σε μπαταρία ιόντων λιθίου και εν συνεχεία διοχετεύεται στο ηλεκτρικό μοτέρ ISG. Η ηλεκτρική ενέργεια επιδρά κατά την επιτάχυνση, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση στις διαρκείς εκκινήσεις κατά την κίνηση στην πόλη.

Παράλληλα, η Suzuki έχει βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων 5 σχέσεων στα δεδομένα του νέου κινητήρα, επίσης με στόχο την οικονομία καυσίμου. Οι εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων υιοθετούν το νέας σχεδίασης και κατασκευής υψηλής απόδοσης CVT κιβώτιο, που εκτός της οικονομίας συμβάλλει και στη βελτίωση της απόδοσης NVH (Θόρυβος, Κραδασμός και Τραχύτητα).

Suzuki Swift: Η πολύπλευρη ασφάλεια
Από μηχανική όσο και ηλεκτρονική σκοπιά, το νέο Swift αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειας του σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Ξεκινώντας από την πρώτη πτυχή, έχει ενισχυθεί τόσο η εμπρός όσο και η και πίσω ανάρτηση: στους μπροστινούς τροχούς με μεγαλύτερη αντιστρεπτική δοκό, με σκληρότερα ελατήρια και με φύλλα Teflon στις βάσεις για περισσότερη ακαμψία, μεταξύ άλλων.

Έτσι, βελτιώνεται και η αίσθηση που δίνει το σύστημα διεύθυνσης, αλλά και η οδική συμπεριφορά – σε συνδυασμό με την αύξηση της διαδρομής της πίσω ανάρτησης (μόνο στις δικίνητες εκδόσεις), που πάντως -κάπως αναμενόμενα- εξακολουθεί να αποτελείται από ημιάκαμπτο άξονα.

Το Swift δεν πρόκειται να αποκτήσει κάποια έκδοση Sport, τουλάχιστον όχι στο εγγύς μέλλον, όμως η συγκρότηση και σταθερότητά του στο δρόμο, καθώς και ο έλεγχος των κλίσεων, δεν αφήνουν παράπονα.

Ειδικά η τετρακίνητη με το σύστημα AllGrip Auto, που ενεργοποιείται μόλις εντοπίσει απώλεια πρόσφυσης στους εμπρός τροχούς – μεταφέροντας αυτόματα ροπή στους πίσω. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες.

Στην όλη ασφάλεια στο δρόμο, φυσικά, συμβάλλουν και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης της σουίτας Suzuki Safety Support. Σε αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η νέας γενιάς υποβοήθηση φρεναρίσματος (DSBS II) που πλέον ανιχνεύει οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αν χρειαστεί επεμβαίνει και στα φρένα.

Επιπλέον, η σουίτα αυτή διαθέτει και τα συστήματα διατήρησης λωρίδας (LKA) που επιδρά κατά τη λειτουργία του Adaptive Cruise Control (ACC), το ανανεωμένο σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού (DMS), το σύστημα αποφυγής αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Prevention), καθώς και τα συστήματα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, τυφλού σημείου του καθρέπτη και υποβοήθησης οπίσθιας διασταυρούμενης κυκλοφορίας (RCTA).

Suzuki Swift: Οι τιμές του στην Ελλάδα
Το Suzuki Swift είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας, με τιμή που ξεκινά από τα 18.450 ευρώ στη “βασική”, αλλά αρκετά καλά εξοπλισμένη, έκδοση GL. Αυτή περιλαμβάνει όλη τη σουίτα Suzuki Safety Support, καθώς και φώτα LED, 6 αερόσακους, adaptive cruise control, οθόνη Infotainment 9 ιντσών, αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω, κάμερα οπισθοπορείας, hill hold και αυτόματη εναλλαγή μεγάλης σκάλας φώτων, μεταξύ άλλων.

Υπάρχουν επίσης και οι εκδόσεις GL+, που ξεκινούν από τα 19.530 ευρώ και GLX, από τα 21.250 ευρώ. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το χειροκίνητο κιβώτιο. Το τετρακίνητο Swift κοστίζει από 20.600 ευρώ (GL), ενώ με το κιβώτιο ταχυτήτων CVT φτάνει τα 21.330 ευρώ (GL+).

Suzuki Swift 1.2 Hybrid

  • Κινητήρας / Καύσιμο: Τρικύλινδρος 1.2 Turbo / Βενζίνη
  • Κιβώτιο / σχέσεις: Μηχανικό / 6 ή Αυτόματο CVT
  • Κίνηση: Εμπρός ή στους τέσσερις τροχούς
  • Ισχύς: 82 ίπποι / 5.700 rpm
  • Ροπή: 112 Nm / 4.500 rpm
  • 0-100 km/h: 11,9-13,6 sec
  • Τελική ταχύτητα: 160-170 km/h
  • Κατανάλωση (WLTP): 4,4-4,9 lt/100 km
  • Εκπομπές CO2 (WLTP): 98-111 g/km
  • Μήκος: 3,860 m
  • Μεταξόνιο: 2,450 m
  • Βάρος: 919-1.037 kg
  • Χώρος αποσκευών: 265-980 lt
  • Τιμή: από 18.450 €

Πηγή: Sport24.gr