Πόλεμος στην Ουκρανία: Με ηγέτες κρατών στη Σιγκαπούρη συναντήθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Με επικεφαλής κρατών και πολιτικούς συναντήθηκε αργά χθες Σάββατο και σήμερα το πρωί στη Σιγκαπούρη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος βρίσκεται εκεί προκειμένου να παραστεί στον Διάλογο του Σάνγκρι-Λα -ένα φόρουμ για την άμυνα-, αναζητώντας περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για τη χώρα του και υποστήριξη για τη διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης.

Ειδικότερα, στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο, αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου και τον πρόεδρο του Ανατολικού Τιμόρ Ζοζέ Ράμος- Χόρτα.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε τη διαδικασία επίτευξης δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Η Ρωσία δεν επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο. Κατά συνέπεια πρέπει να συνεργαστούμε με όλο τον κόσμο για να φέρουμε πιο κοντά την ειρήνη».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Ράμος- Χόρτα δέχθηκε να συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, την οποία φιλοξενεί η Ελβετία στα μέσα Ιουνίου. Πέρυσι στον Διάλογο του Σάνγκρι- Λα ο Πραμπόβο είχε προτείνει ένα ινδονησιακό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας στους συμμετέχοντες του φόρουμ ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν δήλωσε ότι η χώρα του είναι προσεκτική να μην στηρίξει ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία.

«Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, η Κίνα προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με υπεύθυνη στάση», εξήγησε. «Δεν έχουμε προσφέρει ποτέ όπλα σε καμία από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Έχουμε θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και δεν έχουμε κάνει ποτέ τίποτα για να τροφοδοτήσουμε τη σύγκρουση. Στεκόμαστε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου», υπογράμμισε ο Ντονγκ.

Ο Ζελένσκι και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ θα συναντηθούν επίσης με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σήμερα στο περιθώριο του φόρουμ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι τρεις άνδρες θα συζητήσουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και ο Όστιν «θα υπογραμμίσει την αμερικανική δέσμευση η Ουκρανία να διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι πρόκειται εξάλλου να εκφωνήσει ομιλία σήμερα στο τελευταίο πάνελ του φόρουμ.