Πολιτικό βαρόμετρο του ΑΠΘ έδωσε πρόβλεψη αποτελεσμάτων μέσω AI, με μέση απόκλιση 1,05% – Πώς λειτούργησε

«Μαζεύουμε τα θέματα που απασχολούν το Χ και μετά κάνουμε αυτόματη, συναισθηματική ανάλυση του ποια είναι θετικά για ένα κόμμα. Το ίδιο ισχύει και για τα αρνητικά και ουδέτερα, με βάση τα νούμερα τα οποία συλλέγουμε», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Update” και τον Τάκη Σαράντη, ο καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Πήτας, για το πολιτικό βαρόμετρο, το οποίο μέσω τεχνητής νοημοσύνης έδωσε πρόβλεψη αποτελεσμάτων με μέση απόκλιση 1,05%.

Ενώ εξήγησε, σχετικά: «Μετά κάνουμε μια προβολή στο γενικό εκλογικό σώμα με ένα μαθηματικό τρόπο, και προβλέπουμε έτσι τα εκλογικά αποτελέσματα. Τα πήγαμε πάρα πολύ καλά, γιατί και στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου 2023 είχαμε μόνο 1% απόκλιση».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε: «Την εποχή του ίντερνετ, ένα πολιτικό καφενείο, είναι τα κοινωνικά μέσα και εμείς απλώς φτιάξαμε ένα σύστημα το οποίο παίζει τον ρόλο του κομματάρχη. Δηλαδή, για όλα τα κόμματα “ακούει” το τι λένε οι ψηφοφόροι, γιατί εκφράζουν εκεί μέσα και προσπαθούμε να αποτιμήσουμε αυτά τα οποία λένε για να δούμε πως αυτό μετά αντανακλάται στο γενικό κλίμα (…) Και τώρα είμαστε πάλι με 1% διαφορά από τα επίσημα αποτελέσματα, δηλαδή πολύ καλύτερα απ’ ότι οι κλασικές δημοσκοπήσεις».

Ερωτηθείς για το αν αυτό το εργαλείο, μπορεί να παίξει ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας ή στις πολιτικές θέσεις ενός κόμματος, σημείωσε: «Προφανώς, γιατί εμείς μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες τη βδομάδα και μάλιστα δωρεάν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν υπάρξουν πολιτικά γεγονότα, κάποιο κόμμα, για παράδειγμα, βγάζει κάποια πολιτική πρόταση, κάνει κάποια εκδήλωση, το “θόρυβο” στο τουίτερ θα τον δούμε κατευθείαν και θα τον αποτιμήσουμε κατευθείαν και τα αποτελέσματα μπορεί να τα πάρει άμεσα η ομάδα επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος αυτού. Ενώ παλιότερα αυτό χρειαζόταν βδομάδες για να γίνει».