Στον απόηχο των ιστορικών πλημμυρών που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη χώρα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξαπέλυσε έναν απίθανο πόλεμο ενάντια στους κάστορες αυτή την εβδομάδα, καθώς είπε ότι το υδρόβιο τρωκτικό αποτελεί μέρος του προβλήματος, αφού τρυπώνει σε φράγματα και καταστρέφει τα αναχώματα στις όχθες ποταμών. Για να προσθέσει στη συνέχεια με νόημα ότι αφήνει στην κρίση των πολιτών «να κάνουν ό, τι χρειάζεται» για να προστατεύσουν τα αναχώματα και τα ποτάμια.

Ωστόσο, ο διάσημος ακτιβιστής και φυσιολάτρης Γκέρχαρντ Σβαμπ, υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι δεν έχουν κανένα λόγο να σκοτώνουν τα συμπαθή τετράποδα, απλά τα φράγματα θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα.

Φώτο Αρχείου

Ο Σβαμπ, ένας Βαυαρός οικολόγος που είναι γνωστός ως « Πάμπλο Εσκομπάρ » ή «Νονός» των καστόρων, έχτισε τη φήμη του στον ακαδημαϊκό κόσμο προσπαθώντας επί δεκαετίες να αποκαταστήσει τους πληθυσμούς αυτών των υδρόβιων τρωκτικών σε υδροβιότοπους της Γηραιάς Ηπείρου, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, όπου έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για επανεισαγωγή του ευρασιατικού κάστορα σε κατάλληλα ενδιαιτήματα της χώρας μας.

Υπάρχει η τάση να θανατώνονται οι κάστορες σε περιόδους πλημμυρών, αναφέρει ο Σβαμπ σε συνέντευξή του στο Politico, όμως τονίζει ότι υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την προστασία των αντιπλημμυρικών κατασκευών.

«Σκοτώνουν αυτά τα ζώα σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια πλημμυρών γιατί οι κάστορες ανοίγουν λαγούμια στα αναχώματα που στήνονται στις όχθες των ποταμών, το νερό μετά μπορεί να μπει στα λαγούμια και τελικά τα αναχώματα να υποχωρήσουν», εξηγεί ο Σβαμπ στον ενημερωτικό ιστότοπο, που όμως τονίζει ότι αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο: «Απλώς βάλτε διχτυωτό σύρμα στην επιφάνεια του αναχώματος για να μην μπορούν τα ζώα να σκάβουν ή αν τοποθετείται ένα ανάχωμα από την αρχή, μπορούν να γίνει με χαλίκι, εμποδίζοντας τα τρωκτικά να κάνουν τρύπες, αφού μόλις αρχίσουν να σκάβουν το χαλίκι, αυτό γλιστρά και δεν υπάρχει πια τρύπα».

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κεντρική Ευρώπη, οι κάστορες είναι ευρέως διαδεδομένοι στην Πολωνία, όπου σήμερα ζει ένας εύρωστος πληθυσμός περίπου 120.000 ατόμων. Ο Σβαμπ επιμένει ότι σε αντίθεση με την πεποίθηση που έχει επικρατήσει, οι κάστορες στο φυσικό τους περιβάλλον περισσότερο προστατεύουν από τις πλημμύρες, παρά τις προκαλούν.

«Με τις κατασκευές τους στα ποτάμια συγκρατούν νερό κατά τη διάρκεια πλημμυρών. Όχι όπως τα αντιπλημμυρικά φράγματα ή τα αναχώματα, αλλά βοηθούν σημαντικά στη συγκράτηση της ροής των ρεμάτων. Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, τα φράγματα που έχουν φτιάξει οι κάστορες έχουν προστατέψει χωριά από πλημμύρες για πολλά χρόνια», καταλήγει ο Σβαμπ.

Πηγή: Politico