Πολωνία: Δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία κατά τον ΥΠΕΞ,  Ρ. Σικόρσκι

Η Πολωνία δεν πρέπει να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο τύπο πολλών  ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να διευκρινίσει τι ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν αυτά τα στρατεύματα, αναφέρει το Reuters.

Αν και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν υποσχεθεί να παράσχουν στο Κίεβο όσα κεφάλαια και όπλα χρειάζεται για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, έχουν γενικά αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων. Ερωτηθείς στη συνέντευξη εάν η Πολωνία είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Sikorski απάντησε: «Δεν πρέπει να το αποκλείσουμε. Πρέπει να βάλουμε τον Πούτιν στη θέση να μαντεύει τις προθέσεις μας». Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, καθώς και στην La Repubblica στην Ιταλία και στην El Pais στην Ισπανία.

Ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που άνοιξε την πόρτα για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία όταν, σε μια διάσκεψη στο Παρίσι στις 26 Φεβρουαρίου, πρότεινε ότι μια περιοχή όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα δυτικά στρατεύματα θα ήταν η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

Ο ίδιος ο Sikorski δήλωσε προηγουμένως ότι η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν είναι «αδιανόητη».

Τη Δευτέρα, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Sîrski, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε έγγραφα που επιτρέπουν σε Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα τα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης.

Η Ρωσία επελαύνει  μετά την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το 2023, οι δυνάμεις του οποίου αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, σημειώνει το Reuters.