Πολυκατοικία πρότυπο ενεργειακής αυτονομίας στον Ταύρο: «100 ευρώ τον χρόνο για ρεύμα» – Τι λέει ο δήμαρχος

Ολοκληρώνονται οι εργασίες για την πρώτη πολυκατοικία που παράγει τριπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνει στον Ταύρο, γεγονός για το οποίο μίλησε στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews και τον Τάκη Σαράντη, ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου.

«Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και την Greenpeace, πριν από τρία περίπου χρόνια – ήταν ακόμα η περίοδος της πανδημίας – ξεκινήσαμε ένα διαγωνισμό για να φτιάξουμε ένα παθητικό νηπιαγωγείο στο Δήμο μας. Περίπου 20 ομάδες φοιτητών από τα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας συμμετείχαν. Βγήκαν τα πρώτα βραβεία. Είμαστε σε μία φάση που απομένει η οριστική μελέτη για να φτιαχτεί αυτό το νηπιαγωγείο» εξήγησε ο κ. Ευθυμίου.

«Αυτά τα συγκροτήματα των πολυκατοικιών, θέλω να πω ότι μπορεί να είναι παλιά, αλλά έχουν κτιστεί με πολύ όμορφο τρόπο. Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι γύρω τους, δηλαδή δεν είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και υπάρχει και πολύς χώρος πρασίνου και ελεύθερος χώρος».

Ο δήμαρχος διευρκίνισε ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης πραγματοποείται σε εργατικές και προσφυγικές πολυκατοικίες. «Επιλέχθηκε μια πολυκατοικία τετραώροφη. Είναι 8 οικογένειες που ζουν εκεί. Με χορηγίες που έγιναν από τις εταιρείες που έχουν τα αντίστοιχα υλικά έγινε η αναβάθμιση. Μια αναβάθμιση που ειλικρινά θα τη ζήλευαν σύγχρονα κτίρια και έχουμε φτάσει στο σημείο σχεδόν της ολοκλήρωσης. Βοήθησε και ο Δήμος είτε με τα διαδικαστικά είτε με την με τις υπηρεσίες του. Φτάσαμε στο σημείο αυτή η πολυκατοικία να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει».

Σχετικά με τις προαπαιτούμενες εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, ο κ. Ευθυμία υποστήριξε: «Έγινε αντικατάσταση στα κουφώματα, στο φωτισμό, στον αερισμό. (…) Η θερμοπροσόψεις, η μόνωση της οροφής και η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στην οροφή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Παραθέτοντας τα οφέλη από την αναβάθμιση της πολυκατοικίας ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι οι ένοικοι θα πληρώνουν ελάχιστα για ηλεκτρική ενέργεια, «100 ευρώ το χρόνο το πολύ». «Θα έχουν θερμική άνεση, θερμική άνεση και αερισμό μέσα στο σπίτι που μένουν, δηλαδή θα είναι σε σωστές θερμοκρασίες και το καλοκαίρι και το χειμώνα.

(…) Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό για τους κατοίκους είναι ότι τις μεγάλες ποσότητες ενέργειας καταναλίσκεται στα κτήρια και οι μεγάλες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που είναι το ζητούμενο στη σημερινή εποχή, είναι πάλι από τις ενεργειακές αποδόσεις των κτιρίων. Αν λοιπόν μπορέσουμε και δοθεί ένα πρόγραμμα από την πολιτεία έτσι ώστε να γίνουν ενεργειακές αναβαθμίσεις σε αυτά τα παλαιά κτίρια (…) θα μειωθεί κατά πολύ και η κατανάλωση της ενέργειας και οι εκπομπές του διοξειδίου».

Αναφορικά με το κόστος της εν λόγω πολυκατοικίας, δήμαρχος δήλωσε: «Κόστισε 350 ευρώ το τετραγωνικό. Όμως καλύφθηκαν όλα από χορηγίες των εταιρειών που ασχολούνται με μονωτικά υλικά, με ανακαινίσεις κτιρίων».

«Η πολιτεία έχει να κερδίσει, αν καλύψει όλο το ποσό μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανακαίνισης, της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με πολλαπλά οφέλη και προς τους κατοίκους και προς το περιβάλλον» υπογράμμισε ο κ. Ευθυμίου.