Στο εσωτερικό του Ισραήλ μεταφέρεται όλο και πιο αισθητά ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια σήμερα (14/10), καθώς ηχούσαν (18:00) οι σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, ως απάντηση σε βλήματα που ερρίφθησαν από τον Λίβανο, έγινε γνωστό από τον στρατό.

Οι σειρήνες ήχησαν μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό κέντρο της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία διευκρίνισε πως “έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εντοπιστούν τοποθεσίες που έχουν πλήγεί από τα συντρίμμια ρουκετών”.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης πως προσπάθειες αναχαίτισης έγιναν απέναντι σε βλήματα που ερρίφθησαν από τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ, σε μια επίδειξη ισχύος, εξέθεσε την περίφημη ισραηλινή αεράμυνα πραγματοποιώντας την πιο αιματηρή επίθεση εναντίον του με σμήνος οπλισμένων drones και ρουκετών.

Κατόπιν, λίγες ώρες μετά, ισραηλινά μαχητικά σφυροκόπησαν τη Γάζα, βομβαρδίζοντας ακόμα και καταυλισμό στο νοσοκομείο Αλ Ακσά, με τις εικόνες να είναι αποκαρδιωτικές.

Το drone της Χεζμπολάχ που «εξέθεσε» τη φημισμένη ισραηλινή αεράμυνα

Η επίθεση της Χεζμπολάχ με drones και ρουκέτες, η οποία «τρύπησε» την ισραηλινή αεράμυνα δείχνει την αυξανόμενη απειλή στο σύγχρονο πεδίο, επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews Γιώργος Σιδέρης.

Ενώ προσθέτει:

  • Λέγεται ότι το drone που χρησιμοποιήθηκε είναι το Mirsad-1. Drone δηλαδή που η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει πάνω από δύο δεκαετίες, προερχόμενο από ιρανικά σχέδια
  • Ο συγκεκριμένος τυπος «kamikaze» βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν, προσαρμοσμένο στις επιχειρησιακές ανάγκες της Φιλοιρανικής οργάνωσης
  • Το drone μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, έχει ταχύτητα 370 χιλιόμετρα, εμβέλεια 120 χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει το Mirsad-1 για πτήσεις αναγνωριστικές και επιθετικές από το 2002.

Πλέον, οι έρευνες του ισραηλινού στρατού στρέφονται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που παρακολουθούν τις «εναέριες απειλές». Δεν σήμανε συναγερμός στην περιοχή, είτε γιατί νόμισαν ότι το drone έπεσε σε ανοιχτή ζώνη, είτε γιατί -όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού- ίσως το πέρασαν για ισραηλινό Μη Επανδρωμένο. Υπάρχει, επομένως, μια λανθασμένη εκτίμηση.

Ακόμη, οι Αρχές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις πέρασε πάνω από την πόλη Άκρα.

Από τις Ισραηλινές δυναμεις εξηγούν οτι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη είναι δύσκολος στόχος ακόμη και για τον «σιδερένιο θόλο». Έχουν πολύ περιορισμένο θερμικό ίχνος και πετούν σε χαμηλό ύψος με οτι αυτό σημαίνει για τον εντοπισμό και τις αναχαιτίσεις.

Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκεται πλέον και η πιθανή διαρροή απόρρητων πληροφοριών που επέτρεψαν στη Χεζμπολάχ να πετύχει ένα χτύπημα υψηλού συμβολισμού αλλά και στρατηγικής σημασίας.

Ενώ τίθενται τα εξής:

  • Ο χειριστής του drone καμικάζι, γνώριζε τις συντεταγμένες που βρίσκεται η μονάδα και το γεγονός ότι θα βρει τους στρατιωτικούς συγκεντρωμένους στην τραπεζαρία;

Η επίθεση, πάντως, έρχεται σε μια στιγμή που ο Ισραηλινός στρατός προχωρά με δυσκολία στον νότιο Λίβανο, αν λάβει κανεις υπόψιν του οτι μόνο σε μια ημέρα υπήρχαν 25 τραυματίες.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η αντίδραση των ΗΠΑ, που στέλνουν άμεσα στο Ισραήλ το νέο εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD και για πρώτη φορά 100 Αμερικανούς στρατιώτες.