Πόσες ώρες πρέπει να μελετήσετε για να περάσετε τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο;

Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει ότι η αφιέρωση πολλών ωρών στη μελέτη δεν ισοδυναμεί πάντα με καλύτερα αποτελέσματα και τονίζει τη σημασία της γνώσης του χρονοτύπου για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης. Αλλά πόσες ώρες χρειάζονται για να περάσετε με επιτυχία τις εισαγωγικές εξετάσεις;

Με σχεδόν δύο εβδομάδες μέχρι να αντιμετωπίσουν αυτήν την αξιολόγηση περίπου 300.000 νέοι, η Jùlia Ballester, καθηγήτρια νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Abat Oliva CEU, λέει στην EFE ότι στον εγκέφαλο δεν αρέσουν οι εκπλήξεις και, επομένως, είναι καλύτερο να τον εκπαιδεύσουμε ώστε να γνωρίζει είδη εξετάσεων που θα πρέπει να περάσετε ή να ταξιδέψετε από το σπίτι μέχρι το μέρος όπου θα γίνει το τεστ μέρες πριν.

Προειδοποιεί ότι η νευροεπιστήμη έχει δείξει ότι «όσες περισσότερες ώρες μελέτης, η απόδοση δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι καλύτερη» και τονίζει ότι, με καλή οργάνωση, «το βέλτιστο θα ήταν μεταξύ τριών και τεσσάρων ωρών την ημέρα», χωρίς να παραλείπονται μικρές παύσεις.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών πρέπει να αποσυνδεθείτε από «όλους τους περισπασμούς, χωρίς συσκευές, χωρίς μουσική, οικογένεια ή φίλους. Τότε μπορεί να έρθουν μικρές ανταμοιβές, όπως να κάνετε μια βόλτα, να συναντήσετε έναν φίλο ή να ετοιμάσετε το αγαπημένο σας πιάτο στο σπίτι».

«Η καμπύλη λήθης και η καμπύλη συγκέντρωσης είναι γνωστικές διαδικασίες που μας λένε το ίδιο πράγμα: μόλις μελετηθούν οι πληροφορίες, θα τις ξεχάσουμε. Υπάρχει μια πολύ σημαντική πτώση στην αρχή και μετά επιβραδύνεται. Αυτό που κάνουμε μερικές φορές με την υπερβολική μελέτη είναι κακό γιατί είναι μια γνωστική υπερφόρτωση και στρεσάρει τον εγκέφαλο».

Κατά συνέπεια, ο καθηγητής της Σχολής Υγείας συμβουλεύει να ενσωματωθούν στον προγραμματισμό «πολλές στιγμές ανασκόπησης για να ξανασηκωθεί αυτή η καμπύλη λήθης που κατεβαίνει. Δεν χρειάζεται να αφήσεις την κριτική για το τέλος, αν το κάνεις μόνο μία φορά θα καταλάβεις ότι δεν το ξέρεις».

«Αυτές οι εξετάσεις στις οποίες δίνουμε τόση σημασία, οι οποίες φαίνεται να καθορίζουν το μέλλον μας, δημιουργούν πολύ άγχος. «Εδώ υπάρχει μια σχετική πτυχή για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον μαθητή, που είναι να μειώσουμε την πίεση: στη ζωή δεν υπάρχει τίποτα καθοριστικό, αυτό το τεστ είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι η μόνη ευκαιρία που θα έχουμε».

Από την άλλη πλευρά, η Ballester θεωρεί σκόπιμο να εργαστεί για την αναπνοή για να αντιμετωπίσει το άγχος, το φόβο και τη νευρικότητα, επαναλαμβάνοντας στον εαυτό του – “προσπαθώ σκληρά”, “μπορώ να το κάνω” κ.λπ. – και γνωρίζοντας πώς να διακρίνει “τι βοηθάει από ό,τι όχι. Για παράδειγμα, μπορεί να μην σας βοηθάει να μιλάτε με άλλους συμμαθητές σας επειδή καταπονείστε, οπότε βάλτε την αγαπημένη σας μουσική και προσπαθήστε να χαλαρώσετε».

Μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο, προσθέτει, το άγχος «βοηθά γιατί μας κάνει λίγο σε εγρήγορση, συγκεντρωμένους και δραστήριους, αλλά αν μας κυριεύει καταλήγει να μας μπλοκάρει». Για να το ανακουφίσει προτείνει, μεταξύ άλλων, την εξάσκηση της σωματικής δραστηριότητας, κατά προτίμηση έξω, και τεχνικές αναπνοής.

Σχετικά με τον χρονότυπο, τη φυσική προδιάθεση του ατόμου να βιώνει ενέργεια σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ο νευροψυχολόγος εξηγεί ότι πρόκειται για την προσαρμογή του προγράμματος εργασίας ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι περίοδοι της μεγαλύτερης παραγωγικότητας με βάση το βιολογικό ρολόι του ατόμου.

Κορυδαλλοί: Είναι οι άνθρωποι που νιώθουν πιο δραστήριοι το πρωί. Ξυπνούν νωρίς χωρίς δυσκολία, είναι παραγωγικοί το πρωί και τείνουν να κοιμούνται νωρίς το βράδυ.

Κουκουβάγιες: Νιώθουν πιο δραστήρια το απόγευμα ή το βράδυ. Δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς και είναι πιο παραγωγικοί τις τελευταίες ώρες της ημέρας. Έχουν την τάση να πάνε για ύπνο και να ξυπνούν πιο αργά από τους κορυδαλλούς.

Ενδιάμεσοι: Βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε κορυδαλλούς και κουκουβάγιες. Δεν αισθάνονται ιδιαίτερα ενεργητικοί το πρωί ή το βράδυ και μπορούν να είναι παραγωγικοί όλη την ημέρα.

Εννέα στους δέκα αποφοίτους γυμνασίου που δίνουν αυτές τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο περνούν, αλλά η επιπλοκή είναι η απόκτηση του απαραίτητου βαθμού αποκοπής για να πληρούν τις προϋποθέσεις για τα πτυχία που θέλει να σπουδάσει ο νέος.

Πηγή: EFE