Πούτιν: Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα αν απειλούταν η κυριαρχία ή η εδαφική της ακεραιότητα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε την παράδοση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Δύση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξοπλίσει άλλες χώρες με παρόμοια όπλα για να επιτεθούν σε δυτικούς στόχους. Μάλιστα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η κυριαρχία ή το έδαφός της.

Το σχόλιο – το οποίο έκανε ο Πούτιν σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία – ήρθε αφού αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έδωσαν στην Ουκρανία το «πράσινο φως» για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, μια κίνηση που η Μόσχα χαρακτήρισε σοβαρό λάθος.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθεί στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε όπλα της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές του κόσμου όπου θα υπάρξουν πλήγματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις αυτών των (δυτικών) χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

«Η παράδοση όπλων σε μια εμπόλεμη ζώνη είναι πάντα κακή. Ακόμη περισσότερο αν αυτοί που παραδίδουν δεν παραδίδουν απλώς όπλα αλλά και τα ελέγχουν. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο βήμα», τόνισε στη συνέχεια ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης ξεχώρισε τη Γερμανία, λέγοντας ότι όταν τα πρώτα τανκς που προμήθευσε η εν λόγω χώρα «εμφανίστηκαν στο ουκρανικό έδαφος, προκάλεσαν ηθικό και δεοντολογικό σοκ στη Ρωσία» λόγω της κληρονομιάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναφερόμενος στις γερμανικές αρχές, δήλωσε: «Όταν λένε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσογερμανικές σχέσεις».

Ανεπανόρθωτες απώλειες

Καθώς καθόταν απέναντι από εκπροσώπους ειδησεογραφικών πρακτορείων, συμπεριλαμβανομένου του AFP, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», κατηγορώντας αντίθετα μια φιλοδυτική επανάσταση το 2014. «Όλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα ήθελα να τονίσω ότι κανείς στη Δύση, στην Ευρώπη, δεν θέλει να θυμάται πώς ξεκίνησε αυτή η τραγωδία.

Αρνήθηκε να δώσει τον αριθμό των απωλειών της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στo πόλεμο, λέγοντας μόνο ότι οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν πενταπλάσιες. «Μπορώ να σας πω ότι κατά κανόνα κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό», είπε ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε γιατί η Ρωσία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει έναν αριθμό.

Το θέμα των στρατιωτικών απωλειών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη Ρωσία, όπου απαγορεύεται κάθε κριτική της σύγκρουσης και η «διάδοση ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Καμιά διαφορά για τη Μόσχα εάν εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν

Ο Πούτιν ρωτήθηκε επίσης σχετικά με το τι θα σήμαινε μια νίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, θέμα που ο Ρώσος ηγέτης απέκρουσε.

«Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει καμία διαφορά», δήλωσε.

Ωστόσο, χαρακτήρισε τις πρόσφατες ποινικές διώξεις του Τραμπ για επιχειρηματική απάτη πολιτικά υποκινούμενες, υποστηρίζοντας ότι η καταδίκη του «έκαψε» την ιδέα ότι η Ουάσινγκτον αποτελεί κορυφαία δημοκρατία.

«Είναι προφανές σε όλο τον κόσμο ότι η δίωξη του Τραμπ… είναι απλώς η αξιοποίηση του δικαστικού συστήματος κατά τη διάρκεια ενός εσωτερικού πολιτικού αγώνα», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η υποτιθέμενη ηγετική τους θέση στη δημοκρατία καίγεται ολοσχερώς», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους των ΗΠΑ που καταδικάστηκε ποτέ για έγκλημα την περασμένη εβδομάδα, αφού οι ένορκοι της Νέας Υόρκης τον έκριναν ένοχο για 34 κακουργηματικές κατηγορίες σε μια υπόθεση που αφορούσε χρήματα που είχε πάρει για να τα εξαγοράσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ έχει επαινέσει τον Πούτιν ως «έξυπνο τύπο».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε «συνεχή επαφή» σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων που θα απελευθερώσει τον φυλακισμένο αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους και φυσικά θα αποφασίσουν μόνο στη βάση της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο Πούτιν.