Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Επανακαταμέτρηση ψήφων στο 80% των εκλογικών τμημάτων ζητά η αντιπολίτευση

Την αναθεώρηση του εκλογικού αποτελέσματος με την επανακαταμέτρηση των ψήφων στο 80% των εκλογικών κέντρων ζήτησε η υποψήφια της αντιπολίτευσης για την προεδρία του Μεξικού, Ξοτσίτλ Γκάλβες, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των συνολικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, που ανέδειξαν νικήτρια την υποψήφια του κυβερνητικού συνασπισμού MORENA, Κλάουδια Σέινμπάουμ, η οποία κυριάρχησε θριαμβευτικά, με πάνω από 30% διαφορά από τη δεύτερη Γκάλβες.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουμε ζητήσει αναθεώρηση ψήφο προς ψήφο στο 80% των εκλογικών κέντρων και το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (ΙΝΕ) έχει ήδη αποδεχθεί την επανακαταμέτρηση τουλάχιστον στο 60% των περιπτώσεων. Θα υπερασπιστούμε την ψήφο όλων, είτε πρόκειται για τις προεδρικές εκλογές, είτε για τους κυβερνήτες, τους γερουσιαστές, τους ομοσπονδιακούς και τοπικούς βουλευτές και τους προέδρους των κοινοτήτων», τόνισε η Γκάλβες σε μήνυμά της στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η υποψήφια της κεντροδεξιάς συμμαχίας επεσήμανε ότι σε ορισμένα κέντρα διαπιστώθηκαν διαφορές μεταξύ των επίσημων πρακτικών των αποτελεσμάτων και των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από το Πρόγραμμα Προκαταρκτικών Εκλογικών Αποτελεσμάτων.

Επίσης, η Γκάλβες ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή στη νομική της ομάδα να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να καταδικαστεί η προφανής χρήση δημοσίων πόρων στην προεκλογική εκστρατεία του MORENA, η σαφής παρέμβαση του προέδρου στην εκλογική διαδικασία υπέρ της Σέινμπάουμ και το υψηλό επίπεδο βίας και παρέμβασης του οργανωμένου εγκλήματος.

Η απάντηση της εκλογικής αρχής

Εκ μέρους του ΙΝΕ, ο τεχνικός σύμβουλος Μαρτίν Φας αποσαφήνισε ότι το Ινστιτούτο θα προχωρήσει σε νέα καταμέτρηση των ψήφων ώστε να εγγυηθεί ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες, αποκλείοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπήρξε νοθεία.

«Μπορεί να υπάρχουν ασυμφωνίες μεταξύ των αναγραφόμενων από τον υπάλληλο στην έκθεσή του και των πρακτικών, όμως δεν υπάρχει νοθεία ή απάτη», τόνισε στις δηλώσεις του στο τύπο ο Φας.