Πρώην κατάσκοπος της Shin Bet καταγγέλλει ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου «καταστρέφει» το Ισραήλ

​Ένας πρώην πράκτορας της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, ο Gonen Ben Itzhak, ο οποίος έχει γίνει εξέχουσα φυσιογνωμία στο κίνημα για να αμφισβητήσει την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός «καταστρέφει» την χώρα.

Ο πρώην κατάσκοπος της πανίσχυρης ισραηλινής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet καταγγέλλει τώρα τις πολιτικές του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο Νετανιάχου είναι πραγματικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Ισραήλ και, πιστέψτε με, συλλάβαμε μερικούς από τους μεγαλύτερους τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση)», λέει ο Ben Itzhak, 53, στην κατοικία του στο Modiin.

“Ξέρω τι είναι τρομοκράτης. Νομίζω ότι ο Νετανιάχου εκπαιδεύει το Ισραήλ για καταστροφή”, επέμεινε αυτός που στο παρελθόν συνεργάστηκε με έναν από τους γιους ενός ιδρυτή της Χαμάς, ο οποίος έγινε πληροφοριοδότης της Shin Bet, για να αποτρέψει επιθέσεις στη Δυτική Όχθη. .

Συμμετείχε επίσης στη σύλληψη του Marwan Barghouthi, πρώην ανώτερου στελέχους του παλαιστινιακού κόμματος Fatah, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για φόνους, που θεωρείται μία από τις δημοφιλείς πολιτικές προσωπικότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Επί του παρόντος, ο Gonen Ben Itzhak κάνει εκστρατεία κατά της έκτης θητείας του Νετανιάχου.

Η καθυστέρηση στην παράδοση όπλων στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ, τον ιστορικό σύμμαχο της χώρας, είναι ένας από τους λόγους που ενισχύουν την ιδέα του ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει από την εξουσία.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ισραήλ και ο Νετανιάχου τον έφτυσε στο πρόσωπο», είπε κατηγορηματικά. «Καταστρέφει πολύ σημαντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», κατηγορεί ο πρώην στρατιωτικός.

Για αρκετούς μήνες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αμφισβητείται στους δρόμους για τη συμπεριφορά του στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται τακτικά για να απαιτήσουν πρόωρες εκλογές και να φέρουν στο σπίτι τους ομήρους που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο Gonen Ben Itzhalk, ο οποίος εντάχθηκε στη Shin Bet τη δεκαετία του 1990 μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Yitzhak Rabin, έγινε εξέχουσα προσωπικότητα στις διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου. Ήταν επικεφαλής των στηλών των διαδηλωτών κατά της διαφθοράς με στόχο τον πρωθυπουργό, κατηγορούμενο σε πολλές υποθέσεις.

Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για διαφθορά και τη Δευτέρα επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εξαλείψει τη Χαμάς, την ισλαμιστική ομάδα που εξαπέλυσε μια αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο (στη Γάζα) μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς και μέχρι να φέρουμε τους κατοίκους του νότου και του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια», δήλωσε ο Νετανιάχου στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα της Shin Bet, η ισραηλινή ασφάλεια υποτίμησε τη Χαμάς και ένας πληροφοριοδότης θα μπορούσε να τους είχε ενημερώσει για την επίθεσή της που είχε ως αποτέλεσμα 1.194 θανάτους, κυρίως πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 37.626 θανάτους, κυρίως πολίτες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, η οποία ελέγχει το παλαιστινιακό έδαφος.

“Χρειάζεσαι έναν πληροφοριοδότη, όπως στο παρελθόν, να σου τηλεφωνήσει και να σου πει ότι “κάτι δεν πάει καλά”. Φαίνεται ότι δεν είχαμε. Νομίζαμε ότι ο εχθρός μας ήταν ηλίθιος. », αναλύει ο Ben Itzhak.

Είναι «ώρα να αλλάξουμε την εξίσωση» στη Γάζα και να ξεκινήσουμε, είπε, με τον τερματισμό του πολέμου και τη συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης για να τεθεί επικεφαλής η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς που εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

Ο μαχητής κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι θέλει να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. «Σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, τα εγκληματικά του προβλήματα και πώς να επιβιώσει πολιτικά στο Ισραήλ».

Ο πρώην πράκτορας κατηγορεί επίσης τον Ισραηλινό ηγέτη ότι άφησε τον εθνικιστή υπουργό ασφαλείας Itamar Ben Gvir να χρησιμοποιήσει την αστυνομία ως δική του «πολιτοφυλακή» για να διαλύσει τις εβδομαδιαίες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ.

Στάθηκε μπροστά σε ένα κανόνι νερού για να προστατεύσει τους διαδηλωτές, κάτι που του χάρισε μια καταδίκη που τελικά ανατράπηκε τον περασμένο μήνα.

“Σήμερα, το Ισραήλ καταστρέφεται από μέσα. Αυτός (ο Νετανιάχου) καταστρέφει τα πάντα”, καταγγέλλει ο Μπεν Ιτζάκ.

Όσο περισσότερο ο Νετανιάχου υποκύπτει  στους υπερεθνικιστές συμμάχους, τόσο αποδυναμώνει την ασφάλεια του Ισραήλ. Όλα είναι εκρηκτικά τώρα“, πιστεύει ο πρώην πράκτορας.

Αν ο Gonen Ben Itzhak είχε τον πρωθυπουργό μπροστά του, θα του έλεγε να «παραιτηθεί: «Θα ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσατε να δώσετε στον λαό του κράτους του Ισραήλ».