Πρώην κάτοχος μεταλλίου στους Παγκόσμιους Αγώνες Κολύμβησης Νέων διαγνώσθηκε με τρεις όγκους στον εγκέφαλο

Ο Βρετανός κολυμβητής Άρτσι Γκούντμπερν αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με ανεγχείρητο όγκο στον εγκέφαλο. Ο 23χρονος, από το Εδιμβούργο, άρχισε να υποφέρει από μούδιασμα και επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – όπου έχασε την πρόκριση με μικρή διαφορά.

Αλλά οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις δοκιμές διαπίστωσαν τρία μεγάλα ολιγοδενδρογλοιώματα – έναν σπάνιο τύπο καρκίνου που μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η φύση των όγκων καθιστά αδύνατη τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων, με τον Γκούντμπερν να αντιμετωπίζει τώρα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία για να προσπαθήσει να τους αντιμετωπίσει.

“Πριν από έξι εβδομάδες, η ζωή μου γνώρισε μια βαθιά αλλαγή, καθώς διαγνώστηκα με τρεις όγκους στον εγκέφαλο”, έγραψε στο Instagram του.

“Τον Δεκέμβριο του 2023, η προπόνησή μου άρχισε να διακόπτεται από περίεργα επεισόδια. Αυτά τα επεισόδια, που αρχικά θεωρούνταν ημιπληγικές ημικρανίες, εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια σκληρής προπόνησης.

“Με άφηναν με απώλεια δύναμης και μουδιασμένη αίσθηση στην αριστερή μου πλευρά, ένα βαθύ αίσθημα φόβου, ναυτία και ακραίο deja vu. Τώρα ξέρω ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για επιληπτικές κρίσεις.

“Με τις δοκιμασίες πίσω μου, έψαξα βαθύτερα τι πραγματικά προκαλούσε αυτές τις κρίσεις. Μια μαγνητική τομογραφία τον Μάιο αποκάλυψε τελικά αυτό που είχα αρχίσει να φοβάμαι περισσότερο”.

Ο Γκούντμπερν εκπροσώπησε τη Σκωτία στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2022 στο Μπέρμιγχαμ και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα πρόσθιο ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Νέων του 2019.

Είπε ότι θα υποβληθεί τώρα σε ιατρική θεραπεία για να προσπαθήσει να καταπολεμήσει τους όγκους.

“Η θετική πλευρά αυτής της διάγνωσης είναι ότι τα ολιγοδενδρογλοιώματα ανταποκρίνονται γενικά καλύτερα στην ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία από πολλούς άλλους σοβαρούς τύπους όγκων στον εγκέφαλο”, δήλωσε.

“Είμαι νέος, είμαι σε φόρμα, έχω το πιο εκπληκτικό δίκτυο υποστήριξης φίλων, την καλύτερη οικογένεια που θα μπορούσα ποτέ να ελπίζω και μια φανταστική φίλη στο πλευρό μου.

“Είμαι αποφασισμένος να το αντιμετωπίσω αυτό κατά μέτωπο, να παραμείνω θετικός και να συνεχίσω να είμαι ο Άρτσι”.

Πηγή: BBC