Ερώτηση κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης, Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας με την οποία προτείνεται η δημιουργία Ενιαίου Προγράμματος Ναυτιλιακών Σπουδών και Δίπλωμα ΑΕΝ (Joint Degree) στη Χίο.
Η ερώτηση απευθύνεται στα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Συγκεκριμένα «προτείνεται η ίδρυση ενός νέου Τμήματος το οποίο θα προσφέρει ένα συνδυασμένο πρόγραμμα ΑΕΙ και Διπλώματος ΑΕΝ (Πλοιάρχων ή Μηχανικών)».
Ένα πρόγραμμα «που θα συνδύαζε το πτυχίο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και τις ναυτιλιακές σπουδές και θα έδινε τη δυνατότητα:
(α) της θεωρητικής κατάρτισης αφενός στα κύρια αντικείμενα του πλοιάρχου αφετέρου στην οικονομία, την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, το δίκαιο με έμφαση στις ναυτιλιακές και μεταφορικές δραστηριότητες, και
(β) της θαλάσσιας πρακτικής εκπαίδευσης. Σπουδές που θα επιτρέψουν στους νέους και τις νέες να έχουν την δυνατότητα, μετά την θαλάσσια υπηρεσία να μπορούν να συνεχίσουν αποτελεσματικά την καριέρα τους στην ξηρά, σε ναυτιλιακές εταιρείες, συνδυάζοντας γνώσεις και εμπειρίες», σημειώνει στην ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης.

Μάλιστα δίνει ως αντίστοιχα παραδείγματα ενιαίου προγράμματος σπουδών σε Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου παρέχονται προπτυχιακές σπουδές (Bachelor Science) οι οποίες συνδυάζουν ναυτιλιακές λειτουργίες με τεχνική εκπαίδευση (η οποία διακρίνεται σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την ολική τους χωρητικότητα (GRT) ή/και την ιπποδύναμή τους-Horsepower).
«Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου έχει την ιδιαίτερη τύχη να φιλοξενεί το Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου καθώς και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Πλοιάρχων στις Οινούσσες και Μηχανικών στη Χίο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με τις ΑΕΝ θα μπορούσαν να παρέχουν το ανωτέρω ενιαίο πρόγραμμα σπουδών, που θα διασφαλίζει αφενός την κατάλληλη θεωρητική κατάρτιση αφετέρου την προβλεπόμενη πρακτική εξάσκηση, ώστε οι απόφοιτοί του να είναι έτοιμοι στην αρχή να ταξιδέψουν στη θάλασσα, αξιοποιώντας και τη θεωρητική κατάρτιση που θα έχουν λάβει, και μετά να έχουν όλα τα απαραίτητα διοικητικο-οικονομικά εφόδια, σε συνδυασμό με την εμπειρία από τη θάλασσα, για να δουλέψουν στη στεριά», καταλήγει στην ερώτησή του ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: ertnews.gr