Ρωσία: Τι σηματοδοτεί η αντικατάσταση Σόιγκου στο χαρτοφυλάκιο της Άμυνας

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας και μακροχρόνιου συνεργάτη του, Σεργκέι Σόιγκου, από τον 65χρονο οικονομολόγο Αντρέι Μπελούσοφ, που είχε διατελέσει στο παρελθόν  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Πούτιν προχώρησε σε αυτήν την αναπάντεχη απόφαση σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθει η Ρωσία πιο αποτελεσματικά στον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει εναντίον της από τη Δύση, χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικά τον αμυντικό προϋπολογισμό του πολέμου με την Ουκρανία, υπό το σκιά μάλιστα του σκανδάλου με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας, Τιμούρ Ιβάνοφ, ο οποίος πρόσφατα κατηγορήθηκε από εισαγγελείς ότι πήρε μίζες αξίας σχεδόν 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με αυτήν την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου, ο Σόιγκου σε καμία περίπτωση δεν παραγκωνίζεται, αντίθετα αναβαθμίζεται αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του γραμματέα του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, αντικαθιστώντας τον νυν επικεφαλής, Νικολάι Πατρούσεφ.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι αλλαγές θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές που έχουν πραγματοποιηθεί στη στρατιωτική διοίκηση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κίνηση του Πούτιν, αν και απροσδόκητη, διατηρεί τις ισορροπίες στην κορυφή του περίπλοκου συστήματος προσωπικών σχέσεων και αφοσίωσης που διέπει το τρέχον πολιτικό σύστημα στη Ρωσία. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Βαλερί Γκερασίμοφ, παραμένει στη θέση του, όπως και οι αρχηγοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ και Σεργκέι Ναρίσκιν, αντίστοιχα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δήλωσή του ανέφερε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι αμυντικές δαπάνες ευθυγραμμίζονται και ενσωματώνονται καλύτερα στη συνολική οικονομία της χώρας και ως εκ τούτου ο πρόεδρος Πούτιν προώθησε τώρα έναν οικονομολόγο στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ο Μπελούσοφ, πρώην υπουργός Οικονομίας, ανήκει στο στενό περιβάλλον Πούτιν και συμμερίζεται το όραμα του Ρώσου ηγέτη για την ανοικοδόμηση ενός ισχυρού κράτους. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους τεχνοκράτες της ρωσικής κυβέρνησης, οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν περισσότερες καινοτομίες. Ενδεικτικά, είχε ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του ρωσικού προγράμματος κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν υπογραμμίσει ότι ήταν από τα πρόσωπα που επηρέασαν τον Ρώσο πρόεδρο να δει θετικά μια στροφή προς την ψηφιακή οικονομία.

Σε γενικές γραμμές, η ρωσική οικονομία έχει μέχρι στιγμής ανταπεξέλθει κατά μεγάλο βαθμό με επιτυχία σε όρους σταθερότητας και ανάπτυξης, παρά τις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Πηγή: Reuters