Σε πρώτο πλάνο η ασφάλεια στο Euro, βαρύ πρόστιμο σε όσους δεν φορούν αυθεντικές φανέλες των χωρών τους

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεν είναι μεγάλος φαν του ποδοσφαίρου, όπως η προκάτοχός του Άνγκελα Μέρκελ, όμως γνωρίζει πολύ καλά, πως αν η κορυφαία καλοκαιρινή διοργάνωση της Ευρώπης, δεν στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, τότε το ανάθεμα θα πέσει πάνω του.

 

Πριν λίγες μέρες μίλησε στο αθλητικό πόντκαστ «Spielmacher» και επανέλαβε συνέχεια τη λέξη ασφάλεια, που είναι η σημαντική λέξη για το τουρνουά Euro 2024. «Ο κόσμος να επικεντρωθεί στο παιχνίδι και στην υποστήριξη των ομάδων. Διότι κάνουμε τα πάντα για την ασφάλεια τόσο στα στάδια όσο και γύρω από αυτά», διαβεβαίωσε και παρέπεμψε στις ενέργειες της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών και στην συνεργασία των γερμανικών αρχών με τις αντίστοιχες άλλων κρατών.

«Εξετάζουμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια, ώστε να μην μπορούμε ασφαλώς να ισχυριστούμε ότι δεν μπορεί να συμβεί τίποτα, αλλά τουλάχιστον ότι κάναμε τα πάντα», πρόσθεσε με νόημα.

Στα πιο ειδικά μέτρα που θα εφαρμόσουν οι Γερμανοί προκειμένου να διευκολύνουν την τήρηση της τάξης περιλαμβάνονται και περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Στα μπαρ των σταδίων θα πωλείται μεν μπίρα, αλλά θα μπορεί κανείς να αγοράσει μόνο έως δύο συσκευασίες – όχι γυάλινες – , τις οποίες όμως δεν θα μπορεί να πάρει στην εξέδρα.
Η κατανάλωση αλκοόλ στα στάδια θα επιτρέπεται μόνο στα ειδικά σημεία και όχι στις κερκίδες, όπως συνέβαινε έως τώρα και φυσικά η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει σε μεθυσμένους φιλάθλους την είσοδο σε στάδιο. Η απόφαση για αυστηροποίηση των κανονισμών σχετικά με το αλκοόλ ακολουθούν κατά κάποιον τρόπο το μέτρο που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022, όπου την τελευταία στιγμή απαγορεύτηκε η διάθεση μπίρας στα στάδια.

Κατά τα άλλα, οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στην Γερμανία για τους αγώνες του Euro 2024, θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν με μη αυθεντικές φανέλες των ομάδων. Η σχετική νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα ακόμη και 4.000 ευρώ. Με πρόστιμο 100 ευρώ κινδυνεύει ακόμη ο καταναλωτής που δεν χρησιμοποιεί τους ενδεδειγμένους κάδους απορριμμάτων για ανακύκλωση και ο κανονισμός ισχύει και για τους επισκέπτες.

Η Γερμανία θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μέχρι και το σφύριγμα της λήξης του τελικού του Euro στις 14 Ιουλίου, στο ιστορικό Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Μόνο τότε ο Όλαφ Σολτς θα μπορέσει να ανασάνει με ανακούφιση.

Κατόπιν, Γερμανοί αστυνομικοί θα μεταβούν στην Γαλλία, προκειμένου να συνδράμουν με την σειρά τους τους γάλλους συναδέλφους τους, στην περιφρούρηση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι οποίοι επίσης διοργανώνονται εν μέσω δύο πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, με αποκλεισμούς και αυστηρούς ελέγχους, όπως αρμόζει στην εποχή.

Και γίνεται πια όλο και πιο ξεκάθαρο: Τα logistics, τα έξοδα και οι απαιτήσεις ασφάλειας καθιστούν πλέον τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σχεδόν απαγορευτικές για μικρές ή φτωχότερες χώρες.//ΔΜ

Πηγή: ertsports.gr