Αναστάτωση προκάλεσαν οι σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Άγιο Όρος, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο halkidikinews.gr, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς τέτοιου μεγέθους σεισμοί συμβαίνουν συχνά στην Ελλάδα. Ωστόσο, τόνισε ότι το ρήγμα στο Άγιο Όρος βρίσκεται σε φάση διέγερσης για αρκετές εβδομάδες.

Ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα με έναν σεισμό μεγέθους έως και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κάλεσε τους μοναχούς και τους κατοίκους των κοντινών περιοχών να παραμείνουν σε εγρήγορση, ιδίως όσον αφορά τη χρήση παλιών κτιρίων με προβλήματα στατικότητας.

Παράλληλα, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι οι περιοχές της Χαλκιδικής και του δεύτερου ποδιού της χερσονήσου δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, ωστόσο, περιοχές όπως η Ουρανούπολη, η Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα, καθώς και οι μονές του Αγίου Όρους, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ετοιμότητας.