Shein: Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών σε παιδικά ρούχα – Εκατοντάδες φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο

Τα παιδικά προϊόντα που πωλούνται από τον κολοσσό διαδικτυακών πωλήσεων Shein, που ιδρύθηκε στην Κίνα, περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, δήλωσε την Τρίτη (28 Μαΐου) η κυβέρνηση της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

Η πλατφόρμα του Shein, με έδρα την Σιγκαπούρη, είναι δημοφιλής εδώ και λίγα χρόνια αφού προσφέρει μεγάλη γκάμα ρούχων και αξεσουάρ σε υπερβολικά χαμηλές τιμές.

Αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη οδήγησε επίσης σε αυξημένο έλεγχο των επιχειρηματικών πρακτικών και των προτύπων ασφαλείας, μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Κορέα – όπου οι αρχές της Σεούλ πραγματοποιούν εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις ειδών που πωλούνται από πλατφόρμες όπως οι Shein, Temu και AliExpress.

Στον τελευταίο γύρο, επέλεξαν οκτώ προϊόντα που πουλούσε η Shein, συμπεριλαμβανομένων παιδικών παπουτσιών, δερμάτινων τσάντες και ζώνης και βρήκαν πολλά να περιέχουν υψηλές ποσότητες φθαλικών ενώσεων – χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν τα πλαστικά.

Ένα ζευγάρι παπούτσια περιείχε 428 φορές τα επιτρεπόμενα επίπεδα φθαλατών και τρεις σακούλες είχαν ποσότητες έως και 153 φορές υψηλότερες από το όριο, δήλωσε η κυβέρνηση της πόλης.  Οι φθαλάτες είναι από δεκαετίες γνωστοί για την πρόκληση ορμονικών διαταραχών. Η παρουσία τους συνδέεται με την παχυσαρκία, καρδιακές νόσους, ορισμένες μορφές καρκίνου και προβλήματα γονιμότητας.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι έχουν επιθεωρήσει 93 προϊόντα και διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά από αυτά περιείχαν τοξικές ουσίες. Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν παιδικά ρολόγια και μολύβια χρωματισμού.

Η απάντηση της Shein

Σε απάντηση ερωτημάτων από το CNA, η Shein είπε ότι παίρνει την ασφάλεια των προϊόντων «πολύ σοβαρά».

«Οι προμηθευτές μας πρέπει να συμμορφώνονται με τους ελέγχους και τα πρότυπα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή και συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς εταιρείες δοκιμών τρίτων… για να διεξάγουμε τακτικά δοκιμές για να διασφαλίζουμε τη συμμόρφωση των προμηθευτών με τα πρότυπα ασφάλειας των προϊόντων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Shein.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία είχε διεξαγάγει πάνω από 400.000 δοκιμές χημικής ασφάλειας με αυτές τις υπηρεσίες τον περασμένο χρόνο.

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόσθεσε την Shein στον κατάλογο των ψηφιακών εταιρειών  ικανών διαστάσεων, ώστε να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας και σε μέτρα για την προστασία από επικίνδυνα προϊόντα, ιδίως προϊόντα που μπορεί να είναι βλαβερά για τα παιδιά.