Πέραν της μείωσης του ύψους και την προσθήκη πτερυγών και φτερών που το κάνουν πλατύτερο, η πρώτη και βασικότερη παράμετρος που προσδιορίζει ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό αυτοκίνητο είναι το χαμηλό του βάρος. Εδώ η Skoda Motorsport είχε μια πρόκληση στα χέρια της, διότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξ ορισμού υπέρβαρα με τις μεγάλες τους μπαταρίες.

Ωστόσο, πέτυχε να ρίξει το βάρος του Enyaq RS Race κάτω από τους δύο τόνους, και συγκεκριμένα στα 1.950 κιλά, με όλο τον πρόσθετο αγωνιστικό εξοπλισμό.

Αυτό το κατάφερε με διάφορους τρόπους: χρησιμοποιώντας πάνελ από βιοσύνθετα υλικά, όπως ίνες λιναριού, καθώς και ελαφριά παράθυρα από πολυκαρβονικό υλικό. Έτσι, μείωσε το βάρος του Enyaq RS Race κατά 300 κιλά σε σχέση με το στάνταρ Enyaq SUV.

Αντίστοιχα εντυπωσιακό στοιχείο του αγωνιστικού αυτού πρωτοτύπου είναι και το αεροδυναμικό του kit, με πληθώρα από αεροτομές, αεραγωγούς, φτερά και μικρότερα πτερύγια.


Το Enyaq RS Race έχει, συγκεκριμένα, νέο splitter (πτέρυγα) και μεγαλύτερο άνοιγμα στη μάσκα για καλύτερη ψύξη, καθώς και στο πίσω μέρος μια μεγάλη αεροτομή που προσφέρει αυξημένη άντωση (κάθετη δύναμη) και έναν αεραγωγό NACA. Στη βελτίωση της αεροδυναμικής συμβάλλουν, επίσης, και οι ειδικά σχεδιασμένες ζάντες των 20 ιντσών.

Όλα αυτά κάνουν το Enyaq RS Race 7,1 εκατοστά φαρδύτερο εμπρός και 11,7 εκατ. Πίσω. Παράλληλα με την ενίσχυση του αμαξώματος, η Skoda Motorsport μείωσε και την απόσταση από το έδαφος -κατά 7,1 εκατοστά- χάρη στην τοποθέτηση ανάρτησης αγωνιστικών προδιαγραφών. Αυτή προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης της σκληρότητας των ελατηρίων, της συμπίεσης και της επαναφοράς.

Εκτενέστατες, στο μεταξύ, είναι και οι αγωνιστικές τροποποιήσεις στο εσωτερικό – το οποίο έχει τις πλήρεις προδιαγραφές ενός αγωνιστικού, και δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα το οικογενειακό, ηλεκτρικό SUV στο οποίο βασίζεται. Με εξαίρεση, βέβαια, την τεράστια κεντρική οθόνη των 13 ιντσών, που δείχνει κάπως αταίριαστη με το υπόλοιπο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, η Skoda Motorsport τοποθέτησε κλωβό ασφαλείας, αγωνιστικά καθίσματα και ζώνες ασφαλείας, χειρόφρενο με μεγάλο κάθετο μοχλό, διακόπτη πυροσβεστήρα έκτακτης ανάγκης και πάνελ ασφαλείας από αφρώδες υλικό.

Επίσης, αντί του παραδοσιακού συστήματος διεύθυνσης με κρεμαγιέρα, το πρωτότυπο αυτό έχει αγωνιστικό και ρυθμιζόμενο σύστημα διεύθυνσης, που καταλήγει στο νέο αγωνιστικό τιμόνι.

Όσον αφορά στο κινητήριο σύνολο, εδώ το σύστημα δύο ηλεκτροκινητήρων αποδίδει 335 ίππους, παίρνοντας την ενέργειά του από τη μπαταρία χωρητικότητας 82.0 kWh.

Σε συνδυασμό με τη “δίαιτα” των 300 κιλών, έτσι, το Enyaq RS Concept σημειώνει το sprint των 0-100 km/h σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα, για λόγους ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας, εξακολουθεί να είναι εδώ περιορισμένη στα 180 km/h.

Το εντυπωσιακό αυτό πρωτότυπο Skoda Enyaq RS Race δεν είναι προς πώληση, ούτε καν για τους πιο εναλλακτικούς από τους gentlemen racers. Με αυτό η Skoda Motorsport θέλει να ανοίξει τους ορίζοντες σχετικά με όσα είναι ικανή να πετύχει στο μέλλον, ειδικά με τη χρήση βιοσυνθετικών υλικών.

Πηγή: Sport24.gr