“Σκόρπισε” τους Τούρκους και πέρασε στους “16” η Πορτογαλία

Οι Πορτογάλοι έκαναν τη δουλειά και προκρίνονται ως πρώτοι και καλύτεροι. Το σύνολο του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ παρουσιάστηκε αρκετά πιο βελτιωμένο σε σχέση με την πρεμιέρα του Euro 2024 και με… περίπατο πήρε το εισιτήριο για τη φάση των “16” της διοργάνωσης, μετατρέποντας σε τυπική διαδικασία το παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής απέναντι στους Γεωργιανούς. Οι Τούρκοι δεν πήραν καλό βαθμό στο δύσκολο τεστ με τους Ίβηρες και το σημαντικότερο είναι πως πλέον αποκτούν άγχος ενόψει του αγώνα με τους Τσέχους, καθώς θα χρειαστούν βαθμό ή βαθμούς για να πάρουν κι αυτοί την πρόκριση.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι στο “Signal Iduna Park” είχε καλό ρυθμό από το ξεκίνημα και μόλις στο 2ο λεπτό ήρθε η πρώτη τελική στον στόχο για τους Πορτογάλους, οι οποίοι απείλησαν την εστία του Μπαγιντίρ με ένα μακρινό σουτ στην κίνηση από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, έπειτα από σέντρα του Μπερνάρντο Σίλβα. Αμφότερες οι δύο ομάδες πατούσαν εύκολα στην αντίπαλη περιοχή στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και στο 6′ ήρθε η απάντηση από τους Τούρκους. Ο Τσελίκ έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, ο Ακτούρκογλου έκανε την προβολή στο δεύτερο δοκάρι μέσα από την μικρή περιοχή, όμως δεν κατάφερε κάτι, εξαιτίας της πίεσης από τον Κανσέλο. Η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω συνέχεια, δεν ήρθε η μεγάλη φάση, με τους Πορτογάλους να ψάχνουν συνέχεια τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ενώ ο 41χρονος Πέπε έκοψε την τελευταία στιγμή τον Κοκτσού, ο οποίος πήγε να βγει τετ-α-τετ στο 19′. Οι Ίβηρες είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και βρήκαν το γκολ στο 21′. Ο Λεάο άφησε τη μπάλα στον Μέντες που έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να μη βρίσκει την μπάλα, αλλά ακολουθούσε τη φάση ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα για το 1-0. Λίγο αργότερα, ήρθε και το δεύτερο γκολ για το σύνολο του Μαρτίνεθ από ανέλπιστο “δώρο” από τον Ακαϊντίν. Ο μέχρι πρότινος αμυντικός του Παναθηναϊκού, δεν είδε ότι ο Μπαγιντίρ βγήκε από την εστία του, γύρισε την μπάλα πίσω κι αυτή κατέληξε στα δίχτυα της ομάδας του για το 2-0 στο 28′. Οι Τούρκοι δεν είχαν ψυχολογία μετά το αυτογκόλ, οι Πορτογάλοι είχαν το μομέντουμ και κυριάρχησαν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο, όμως δεν απείλησαν ιδιαίτερα στο υπόλοιπο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου και δεν άλλαξε κάτι στο ματς, μέχρι την ανάπαυλα.

AP Photo

Το δεύτερο μέρος της αναμέτρησης άρχισε με τους Τούρκους να θέλουν να ανεβάσουν τις γραμμές τους και να πιέσουν, καθώς ήταν με την πλάτη στον τοίχο, ενώ οι Πορτογάλοι κυκλοφόρησαν πολύ καλά την μπάλα και προσπάθησαν να κάνουν διαχείριση του αποτελέσματος, εξοικονομώντας και δυνάμεις για τη συνέχεια του τουρνουά. Παρ’ όλα αυτά, οι Ίβηρες βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν κι άλλο τον δείκτη του σκορ, κάνοντας ιδανική εκκίνηση στο δεύτερο 45λεπτο. Ο Νέβες με ωραία μπαλιά βρήκε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έφυγε στην πλάτη της άμυνας και την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Μπρούνο Φερνάντες, ο οποίος προ κενής εστίας έκανε το 3-0 στο 56′. Μετά από το σημείο αυτό, ο ρυθμός του αγώνα έπεσε απότομα. Οι Πορτογάλοι συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως κατέβασαν εμφανώς ταχύτητα. Οι Τούρκοι βρήκαν την ευκαιρία να γίνουν πιο δραστήριοι επιθετικά, αλλά δεν κατάφεραν να απειλήσουν την εστία του Ντιόγκο Κόστα.

ΓΚΟΛ: 21′ Μπερνάρντο Σίλβα, 28′ (αυτ.) Ακαϊντίν, 56′ Φερνάντες
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 25′ Μπαρντακσί, 42′ Ακαϊντίν, 42′ Τσελίκ – 39′ Λεάο, 45′ Παλίνια
ΚΟΚΚΙΝΗ:
ΔΟΚΑΡΙ:
STATS: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο “σέρβιρε” το τρίτο γκολ της Πορτογαλίας στον Μπρούνο Φερνάντες και μ’ αυτόν τον τρόπο έφθασε τις 7 ασίστ στο έκτο Euro της καριέρας του και έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τουρκία (Βιντσέντσο Μοντέλα): Μπαγιντίρ, Τσελίκ, Ακαϊντίν (75′ Ντεμιράλ), Μπαρντακσί, Καντιόγλου, Κοκτσού (46′ Γιαζιτζί), Τσαλχάνογλου, Αϊχάν (59′ Γιουκσέκ), Ακγκούν (70′ Γκιουλέρ), Γιλμάζ, Ακτούρκογλου (59′ Γιλντίζ).

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο (68′ Σεμέδο), Ρούμπεν Ντίας, Πέπε (83′ Αντόνιο Σίλβα), Μέντες, Βιτίνια (88′ Ζοάο Νέβες), Παλίνια (46′ Ρούμπεν Νέβες), Φερνάντες, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρονάλντο, Λεάο (46′ Νέτο).

Το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα και η βαθμολογία του 6ου Ομίλου:

Τρίτη 18 Ιουνίου

Τουρκία – Γεωργία 3-1

Πορτογαλία – Τσεχία 2-1

Σάββατο 22 Ιουνίου

Γεωργία – Τσεχία 1-1

Τουρκία – Πορτογαλία 0-3

Τετάρτη 26 Ιουνίου

22:00 Γεωργία – Πορτογαλία (ΕΡΤ1)

22:00 Τσεχία – Τουρκία (ΕΡΤ3)

Βαθμολογία:

1. Πορτογαλία 6β. (5-1)

2. Τουρκία 3β. (3-4)

3. Τσεχία 1β. (2-3)

4. Γεωργία 1β. (2-4)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.

AP Photo

Πηγή: ertsports.gr