Σπάνια ευθυγράμμιση πλανητών σήμερα (03/06) – Ορατή από τις αραβικές χώρες

Πολλοί άνθρωποι αναμένουν ένα σπάνιο αστρονομικό γεγονός που μπορεί να δει κανείς, μόνο μία φορά στη ζωή του. Ο λόγος για το φαινόμενο της «πλανητικής ευθυγράμμισης», το οποίο μπορεί να φανεί και από τις αραβικές χώρες.

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα, όταν στον ουρανό θα φανεί η ευθυγράμμιση 6 πλανητών, οι οποίοι θα ευθυγραμμιστούν με το φεγγάρι και θα μπορεί να το δει κανείς με γυμνό μάτι.

Σύμφωνα με ειδικούς της αστρονομίας, οι πολίτες στις αραβικές χώρες μπορούν να δουν αυτό το φαινόμενο καθαρά, καθώς η ομάδα των «κινούμενων πλανητών» που αποτελείται από τον Ερμή, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα παρατάσσονται και στη συνέχεια το φεγγάρι τους ενώνει σε ευθεία γραμμή.

Οι πλανήτες θα παραταχθούν σε διαγώνια σειρά στον ουρανό, με τον Κρόνο στην κορυφή, ακολουθούμενο από τον Ποσειδώνα, μετά τον Άρη, τον Ουρανό και τον Ερμή, με τον Δία να εμφανίζεται πιο κοντά στον ορίζοντα.

Ωστόσο, ορισμένοι πλανήτες θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν από άλλους.

«Δοκιμάστε να κοιτάξετε ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου μια ώρα πριν την ανατολή του ηλίου σε μια τοποθεσία με πολύ χαμηλό ορίζοντα», λέει ο Gregory Brown, αστρονόμος στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο στο Γκρίνουιτς.

«Ο Άρης και ο Κρόνος θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι και ο Άρης έχει ένα καθαρό πορτοκαλί χρώμα, ενώ ο Ποσειδώνας θα είναι ορατός μόνο με κιάλια ή τηλεσκόπιο εάν είστε τυχεροί», είπε ο Μπράουν.

Ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Ουρανός μπορεί να είναι δύσκολο να φανούν επειδή είναι τόσο κοντά στον ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να τα δει κανείς το πρωινό λυκόφως.

«Ακόμη και κάτω από ιδανικές συνθήκες, σκοτεινό ουρανό, χωρίς φωτορύπανση, ο Ουρανός θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί», δήλωσε ο Ian O’Neill, επιστημονικός σύνδεσμος μεταξύ της NASA και της JPL.