Στ. Λουκίδης (πρόεδρος Πνευμονολογικής Εταιρείας) στο ΕΡΤNews: Πώς ρύπανση και κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν την υγεία

«Έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια σημαντικά θα έλεγε κανείς το περιβάλλον, κυρίως με την αύξηση της θερμοκρασίας και με κάποιες περιβαλλοντικές συνθήκες και φαινόμενα όπως ήταν οι διάχυτες πλημμύρες και οι φωτιές. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά επηρεάζουν με ένα σημαντικό αποτύπωμα το περιβάλλον και κυρίως αναδεικνύουν και την κοινωνική ανισότητα» τόνισε ο Στέλιος Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μιλώντας στην εκπομπή Νewsroom και τους δημοσιογράφους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη Προβατά.

Ο κ. Λουκίδης αναφερόμενος στο πώς επηρεάζουν την υγεία η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή εξήγησε ότι «αν δείτε όλες τις μελέτες, θα δείτε ότι η μεγάλη επίδραση είναι σε ανθρώπους με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους που είναι ακόμα ένα σημείο που πρέπει να μας κάνει να ξυπνήσουμε και να δούμε τα πράγματα λίγο πιο διαφορετικά».

Ο κ. Λουκίδης έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «πριν από 3 – 4 χρόνια υπήρχε μία φωτογραφία στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που έδειχνε ένα σπίτι σε μία περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας που είχε πληγεί από πλημμύρες. Έδειχνε το σπίτι αυτό 6 μήνες μετά, γεμάτο υγρασία και μούχλα, μύκητες δηλαδή πρακτικά, το οποίο έδειχνε μέσα τα δύο μικρά παιδιά που ζούσαν σε αυτό το σπίτι. Η φωτογραφία ναι μεν ήταν μία φωτογραφία πρόκληση, αλλά από πίσω πέρναγε ένα μήνυμα ότι αν αυτά τα παιδιά παραδείγματος χάρη, έχουν μία προδιάθεση άσθματος, είναι πολύ απλό και πολύ εύκολο με την έκθεση στο μύκητα να ευαισθητοποιηθούν και να αναπτύξουν νοσήματα του αναπνευστικού, όπως είναι το άσθμα ή ένα άλλο νόσημα που ονομάζεται στη δική μας γλώσσα πνευμονία εξ υπερευαισθησίας. Άρα έδειχνε ότι μία περιβαλλοντική αλλαγή που συμβαίνει σε ένα σημείο του πλανήτη μας μπορεί να έχει ένα δυναμικό φαινόμενο την Α ώρα, αλλά έχει κάποιες επιδράσεις που ακολουθούν μετά γιατί μπορεί να αναπτύξουν ή να επιδεινώσουν νοσήματα».

Παρουσίασε κι ένα δεύτερο παράδειγμα. Όπως είπε «οι φωτιές οι μεγάλες στην Καλιφόρνια πριν από χρόνια, που ανέπτυξαν μία μεγάλη ποσότητα μικροσωματιδίων, έδειξαν ότι για τον επόμενο χρόνο υπήρχε μία αύξηση προσέλευσης σε δομές υγείας ανθρώπων με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα ή ακόμα περισσότερο μία παρουσία σε παιδιά νοσημάτων τα οποία δεν προϋπήρχαν αλλά πιθανότατα αναπτύχθηκαν με την έκθεση αυτή. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πολλές φορές κοιτάμε όλοι μας ένα δυναμικό φαινόμενο τη στιγμή Α, αλλά μπορεί αυτό το δυναμικό φαινόμενο να επηρεάσει τον πλανήτη ή την περιοχή εκείνη σίγουρα σε ένα δεύτερο χρόνο και μακροπρόθεσμα».

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του Κοπέρνικου ότι ο Μάιος του 24 ήταν ο θερμότερος Μάιος στην ιστορία της ανθρωπότητας και ότι μέσα στην πενταετία, μέχρι το 2030, θα ξεπεραστεί το όριο του 1,5 βαθμού που είχε θέσει η Συμφωνία των Παρισίων απάντησε « Πήραν σε ένα εργαστήριο και βάλανε μέσα εθελοντές ανθρώπους με άσθμα, τους οποίους τους έκαναν έκθεση για τρεις συνεχόμενες μέρες σε υψηλές θερμοκρασίες και σε δείκτη υγρασίας. Φάνηκε λοιπόν ότι οι άνθρωποι αυτοί για τους επόμενους έξι μήνες παρουσίασαν μία στένωση, ένα κλείσιμο των αεραγωγών, που στην εκλαϊκευμένη γλώσσα σημαίνει οι σωλήνες που αναπνέουμε, αρα επιδείνωσαν το λειτουργικό τους στάτους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι εκθέσεις αυτές, το επαναλαμβάνω και πάλι με τη δυναμική που βλέπουμε ή με τη στατιστική, μπορεί να μη σημαίνουν στον κοινό κόσμο κάτι, αλλά μπορεί να το βλέπει κανένας μακροπρόθεσμα, ειδικά στους ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ότι μπορεί να τους αλλάζει το στάτους τους και την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξαναδούμε τα πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο[…] Φανταστείτε ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται εκατομμύρια εισπνεόμενα σε όλο τον κόσμο για τις αναπνευστικές παθήσεις. Το ξέρουμε όλοι ότι τα εισπνεόμενα αυτά αφήνουν αποτύπωμα μονοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα; Και μπορούμε εμείς με μία.
ισορροπία στον τρόπο συνταγογράφησης των εισπνεόμενων να μειώσουμε το αποτύπωμα; Γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν τσιγάρα ή ηλεκτρονικά τσιγάρα ή καινούργια καπνικά προϊόντα, όλη αυτή η εικόνα που χρησιμοποιούν επιβαρύνει ένα μέρος και της ατμόσφαιρας; Ακόμα και το πέταμα της μπαταρίας που έχουν μέσα; Άρα λοιπόν είναι μερικά πολύ απλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε οι ίδιοι.[…]».