Ποιες οι παγίδες στις ηλεκτρονικές αγορές – Πώς γίνονται οι συναλλαγές με ασφάλεια

Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές τόσο σήμερα, που είναι σε εξέλιξη η προωθητική ενέργεια της Cyber Monday, όσο και στις αγορές για τα Χριστούγεννα, το επόμενο διάστημα, ανέφερε η Στέλλα Τσιτσούλα, υπεύθυνη επικοινωνίας Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη.

Απευθυνόμενοι αρχικά στους καταναλωτές, χρήστες του διαδικτύου που κάνουν αγορές, επισήμανε ότι θα πρέπει να μπαίνουν σε επίσημα και ασφαλή διαδικτυακά sites, κάνοντας από πριν μια έρευνα ότι αυτά τα sites υπάρχουν. «Ένας έλεγχος που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αναγράφονται όλα τα στοιχεία, τα νόμιμα στοιχεία δηλαδή της ταυτότητάς τους, εμπορική επωνυμία, αν μπορούμε να βρούμε και διεύθυνση και εγκατάσταση της εταιρείας ακόμα καλύτερα» εξήγησε.

«Το δεύτερο που θα ήθελα να πω, είναι ότι όταν οι χρήστες καταναλωτές μπαίνουν στο διαδίκτυο για να πληκτρολογήσουν μια διεύθυνση URL, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο πώς βάζουν το όνομα, αν το γνωρίζουν καλά και να μην πηγαίνουν σε εταιρείες που βγάζουν οι μηχανές αναζήτησης πάνω πάνω. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες πολλές φορές, γιατί είναι παραπλανητικά, είναι χορηγούμενα ουσιαστικά, διαφημιζόμενα, τα οποία οδηγούν τον καταναλωτή να πάει να κάνει κλικ πάνω και ενδεχομένως να είναι κάποιο site που να μην είναι νόμιμο ή να μην υπάρχει καν ως νομική υπόσταση και να μην αποστέλλουν τίποτα πίσω» προσέθεσε.

«Πολλές φορές την ώρα που πληκτρολογούμε δεν προσέχουμε και πολύ, ειδικά όταν θέλουμε να κάνουμε και την ηλεκτρονική μας πληρωμή στη συνέχεια με την τράπεζα. Αν θέλουμε να κάνουμε κατάθεση ή πληρωμή με κάρτα, εκεί θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όπως λέμε. Δηλαδή βάζουμε τον κωδικό και μας έρχεται ένας άλλος στο κινητό μας τηλέφωνο για να υπάρχει διπλή εξασφάλιση. Και σίγουρα, αν τουλάχιστον δεν το έχουμε κάνει πριν, να το κάνουμε για την περίοδο των γιορτών που κάνουμε πολλές αγορές online, να κάνουμε ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών ενημερώσεων για τις κινήσεις των λογαριασμών μας και των καρτών μας» ανέφερε ακόμα η κ. Τσιτσούλα.

Μια συμβουλή που αφορά κυρίως τους νέους ηλικιακά καταναλωτές, που κάνουν χρήση δωρεάν WiFi σε δημόσιους χώρους για να κάνουν αγορές, είναι να το αποφεύγουν γιατί πολλές φορές μέσα σε τέτοια δίκτυα παρεισφρέουν κακόβουλοι χρήστες αντίστοιχα, που θέλουν να υποκλέψουν τα στοιχεία μας από τις πιστωτικές κάρτες, τα προσωπικά μας δεδομένα για να τα χρησιμοποιήσουν για άλλες απάτες οικονομικές στην πορεία.

«Γι’ αυτό, καλό θα ήταν όταν κάνουμε οικονομική συναλλαγή, να μην το κάνουμε από δημόσιο δίκτυο, να το κάνουμε με δικά μας δεδομένα, ενεργοποιώντας τα έστω για λίγο και επίσης όταν φτάνουμε στην ώρα της πληρωμής να βεβαιωνόμαστε ότι το site έχει τεχνολογία κρυπτογράφησης, το SSL δηλαδή, τη στιγμή της πληρωμής» επισήμανε.

«Και καλό θα ήταν, όπως κάνουμε και σε όλες τις περιόδους εκπτώσεων, προσφορών κλπ. πρώτον να μην παραπλανούμαστε από πολύ μεγάλες προσφορές γιατί κακά τα ψέματα, δεν ισχύουν. Δεν μπορούμε να βρούμε δηλαδή προϊόντα ή αν θα τα βρούμε θα τα βρούμε σε πολύ σπασμένα νούμερα ή πολύ λίγα τεμάχια. Κάτι άλλο που βλέπουμε, παραγγέλνουμε πράγματα και φτάνουν μετά από 2, 3 μήνες. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί είτε έρχεται από το εξωτερικό, πολλές φορές από ασιατικές χώρες, οπότε κάνει και μεγάλο διάστημα να έρθει είτε και από άλλες χώρες, μπορεί να είναι και από Αμερική, οπότε βεβαιωνόμαστε για το χρόνο παραλαβής ή αποστολής, ειδικά αν πρόκειται για ένα δώρο για παράδειγμα και οπωσδήποτε βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει διεύθυνση του καταστήματος, όχι φυσική, γιατί ένα online κατάστημα δεν είναι απαραίτητο να έχει διεύθυνση, αλλά αν έχει ένα τηλέφωνο, κάνουμε λίγες μέρες πριν ένα τηλέφωνο να βεβαιωθούμε ότι όντως κάποιος απαντάει στο τηλέφωνο και μας δίνει πληροφορίες για το κατάστημα» σημείωσε ακόμα η κ. Τσιτσούλα.

Καλό θα ήταν, είπε καταλήγοντας, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ο διαδικτυακός τόπος που σκοπεύουμε να κάνουμε συναλλαγή,  σε αυτή την περίπτωση να έχουμε μια προπληρωμένη κάρτα για να είμαστε απολύτως ασφαλείς ότι δεν θα έχουμε άλλου είδους οικονομική απάτη ενδεχομένως στην πορεία από κάποιο τέτοιο σάιτ, ενώ επισήμανε πως μια ακόμα ασφαλής μέθοδος πληρωμής είναι αυτή της αντικαταβολής.